Tiedonhaun opas teekkareille

Teknillisten yliopistokirjastojen yhteinen tiedonhaun opas teekkareille

Avoin julkaiseminen eli open access - mitä se on?

Tutkimusjulkaisujen open access -julkaisemisella tarkoitetaan julkaisun saattamista tietoverkkoon ja oikeutta lukea, kopioida, tulostaa ja linkittää kokonaisia tieteellisiä julkaisuja. Open access -julkaiseminen on siis tieteellisen tiedon vapaata levitystä. Tieteellinen julkaisu on avoimesti saatavissa, kun se on sekä tiedeyhteisön että suuren yleisön luettavissa verkossa ilmaiseksi ja esteettömästi.

Monilla yliopistoilla on julkaisuarkistoja, josta artikkelien ilmaiset ns. rinnakkaistallenteet ovat helposti saatavilla.

Lue lisää avoimesta julkaisemisesta:

Internetistä löytyy runsaasti open access -periaatteella toimivia lehtiä. Korkealaatuisia ja vertaisarvioituja lehtiä löytyy esim. Directory of Open Access Journalsista (DOAJ).

Kaikki open access -lehdet eivät ole yhtä korkeatasoisia, kriittistä arviointia niistä on koottu esimerkiksi Beall's Listiin.

Lehtien laadun arviointiin on kehitetty lukuisia mittareita, joihin kannattaa tutustua oman kirjaston verkkosivuilla.