Skip to main content

Theseus -palvelu: Opinnäytetöiden tallennusohje

Opinnäytetöiden tallennusohje

Opinnäytetyön tallentaminen Theseus -palveluun

Aloita Theseus-tallennus, kun opinnäytetyösi on hyväksytty. Tallennettavan työn tulee olla samanlainen kuin hyväksytty työ. Älä tallenna opinnäytetyötä, jota opettajasi ei ole hyväksynyt. Varaa tallennukseen riittävästi aikaa, jotta voit tehdä tallennuksen yhdellä kerralla. Theseus-tallennuksen voit tehdä myös kotitietokoneelta käsin. Huomaa, että opinnäytetyösi näkyy Theseuksessa vasta kun kirjaston henkilökunta on sen hyväksynyt.


1. Muunna opinnäytetyösi yhdeksi PDF-tiedostoksi

PDF-tiedostona opinnäytetyösi muotoilut säilyvät sellaisina kuin olet halunnut. Voit muuntaa opinnäytetyösi PDF:ksi suoraan usean ohjelman omalla 'Kirjoita'-, 'Tulosta'-, 'Tallenna PDF'- tai 'Export'-toiminnolla tai Adobe Acrobat -ohjelman avulla. PDF-muunnoksia voit tehdä maksuttomilla verkosta saatavilla ohjelmilla mm. PDF Creatorilla sekä Open Office.org:lla.

Anna tiedostolle nimeksi sukunimi_etunimi , esimerkiksi "Opiskelija_Liisa.pdf". Sallitut merkit ovat 1-9, a-z, A-Z, _, - ja välilyönti.

Linkkejä PDF-tiedostojen tekoon


2. Mene Theseuksen tallennussivulle

Aloita menemällä Theseuksen tallennussivulle tästä ja klikkaa "Tallenna opinnäytetyö" -linkkiä. Pyri tekemään tallennus saman istunnon aikana.


2. Määritä käyttöoikeudet

Seuraavaksi sinun on määriteltävä opinnäytteesi tekijänoikeustiedot. Jos et ole vielä lukenut Theseuksen opinnäytetyön syöttöohjeita, ne sinun kannattaa käydä lukemassa ensin. Voit valita opinnäytteellesi sopivan lisenssin tai pidättää opinnäytetyösi kaikki oikeudet. Lue lisää Creative Commons –lisensseistä.

Teokseen sovellettava oikeusjärjestelmä on Suomi. Ilmoita sähköpostiosoitteesi aina täydellisenä. Saimaan amk:n opiskelijoilla sähköpostiosoite on muotoa: etunimi.sukunimi@student.saimia.fi.

Valintojesi jälkeen klikkaa "Jatka" ja saat lisenssitiedot ja pysyvän verkko-osoitteen opinnnäytetyöllesi sekä linkin opinnäytetyösi siirtämiseksi Theseukseen.


3. Klikkaa syöttölinkkiä

Theseus-järjestelmä antaa sinulle URN-linkin, joka tulee olemaan opinnäytetyösi pysyvä osoite internetissä. Lisäksi saat linkin, jota käyttäen sinun tulee jatkaa opinnäytetyösi tallentamista. Saat URN-tunnisteen ja tallennuslinkin myös sähköpostiviestinä. Jatka tallentamista klikkaamalla sivulla olevaa sinistä linkkiä.

Kuvassa opinnäytetyön syöttölinkki alkaa sanoilla https://input.theseus.fi


4. Valitse HAKA-kirjautuminen

Seuraavaksi tulet HAKA-sivustolle, josta sinun on valittava oppilaitosvalikosta Saimaan ammattikorkeakoulu. Haka on Suomen korkeakoulujen yhteinen käyttäjätunnistusjärjestelmä. Muista rastia myös kohta ”Tallenna valinta istunnon ajaksi”. Klikkaa sitten hiirellä Valitse-painiketta.


5. Kirjaudu sisään

HAKA-sivuston jälkeen saavut Shibboleth-kirjautumissivulle, jonka tunnistat oranssinvärisestä Shibboleth-logosta. Shibboleth-kirjautumisen avulla sinut tunnistetaan Saimian verkossa. Käytä kirjautumiseen henkilökohtaisia SAIMIA-verkkotunnuksiasi, joilla esim. kirjaudut asiakastietokoneille.

Käyttäjätunnus ja salasana ovat aina henkilökohtaisia. Älä luovuta niitä koskaan muille. Vastaat itse käyttäjätunnuksestasi ja salasanastasi. Jos käyttäjätunnuksesi kanssa on ongelmia, ota yhteyttä Saimian IT-palveluihin.

Syötä käyttäjätunnuksesi (username) sekä salasanasi (password). Klikkaa sen jälkeen hiirellä "Login" -painiketta.


6. Hyväksy käyttösopimus

Shibboleth-kirjautumisen jälkeen siirryt opinnäytetyön syöttölomakkeelle, mitä ennen tulee hyväksyä palvelun käyttöehtosopimus. Lue tämä käyttöehtosopimus huolellisesti läpi ja lisää rasti kohtaan: ”Olen lukenut sopimuksen ja hyväksynyt sen ehdot. Annan tallentamalleni Teokselle verkkojulkaisuluvan.” Ilman käyttösopimuksen hyväksymistä et voi edetä opinnäytetyön tallennuksessa.
Hyväksymisen jälkeen klikkaa "Jatka" -painiketta.


7. Kuvaile työ

Seuraavaksi kuvaile opinnäytetyösi lomakkeella. Huomaa, että Shibboleth-kirjautumisen jälkeen lomakkeen alkuun on ilmestynyt jo valmiiksi (*)-merkittyihin kohtiin etunimesi, sukunimesi sekä sähköpostiosoitteesi. Sähköpostiosoitteesi on muotoa
etunimi.sukunimi@student.saimia.fi. Käytä tätä sähköpostiosoitettasi, kun tallennat opinnäytetyötäsi Theseukseen.

Täytä lomakkeen pyydetyt kohdat hyvin huolellisesti. Kun syötät opinnäytetyötäsi kuvailevat avainsanat, erota ne pilkulla toisistaan. Käytä avainsanojen valinnassa YSA-sanastoa (Yleinen suomalainen asiasanasto).

Kun olet syöttänyt pyydetyt tiedot, paina syöttölomakkeen lopussa olevaa "Jatka" -painiketta.


8. Lataa tiedosto

Valitse opinnäytetyösi PDF-tiedostona tietokoneeltasi. Opinnäytetyösi on oltava tässä vaiheessa valmiina yhtenä PDF-tiedostona tietokoneellasi. Selaa (Browse) -painikkeella pääset valitsemaan tiedoston koneeltasi. Tiedoston nimi saa olla enintään 256 merkkiä pitkä ja sallitut merkit ovat 1-9, a-z, A-Z, _, - ja välilyönti.

Muistathan, että tallennettavan opinnäytetyön tulee olla täsmälleen samanlainen kuin hyväksytty opinnäytetyö!

Lopuksi paina "Lähetä tiedostot" -painiketta.


9. Tarkista tiedot ja lähetä opinnäyte

Tarkista antamasi tiedot huolellisesti läpi ja klikkaa sivun alareunan ”Lähetä opinnäyte” –painiketta. Saat lopuksi kuittauksen lähetyksen onnistumisesta.

Opinnäytetyösi on nyt lisätty tallennettavaksi Theseus -palveluun. Opinnäytetyösi näkyy Theseuksessa vasta kun kirjaston henkilökunta on sen hyväksynyt.

Muista seurata tallennuksesi jälkeen sähköpostiosoitettasi, jonka ilmoitit opinnäytetyösi tallennusvaiheessa. Mikäli opinnäytetyösi tallennuksessa on huomautettavaa, Lappeenrannan tiedekirjastosta otetaan sinuun yhteyttä sähköpostitse.