Skip to Main Content

LAB - Tiedonhankinnan työkalupakki

Miten tiedonhakuun kannattaa ryhtyä ja mitä vaiheita siihen kuuluu? Työkalupakki auttaa vaihe vaiheelta eteenpäin.

Tietokantahaku

Kun haluat mennä suoraan tiettyyn tietokantaan, käytä LAB Primon ylävalikon tietokantahakua. Voit hakea tietokantaa nimellä tai selata kaikkia tietokantoja klikkaamalla LAB vasemman reunan valikosta.

LAB Primon hakuliittymä, jossa korostettu tietokantahaku ja tietokantojen selaus

 

Lisää vinkkejä tietokantojen käyttöön löydät Apua e-aineistojen käyttöön oppaasta.

Tietokannat

LAB Primosta haettaesssa tuloksia tulee monista tietokannoista, mutta valitettavasti kaikkien tietokantojen koko sisältö ei löydy Primosta. Tee siis hakuja myös suoraan oman alasi tietokannoista. Sopivat tietokannat löydät alasi oppaasta: 

Scopus

Monitieteellinen Scopus-viitetietokanta sisältää tieteellisten julkaisujen bibliografisia tietoja, kuten tekijätiedot ja avainsanat sekä tiivistelmät. Tietokantaan tallennetaan myös tiedot artikkelien lähdeluetteloista, jolloin näitä tietokantoja käyttämällä voi etsiä tietoa myös artikkeleihin kohdistuneista viittauksista muissa tieteellisissä artikkeleissa. Tämä auttaa arvioimaan artikkelin merkittävyyttä omalla alallaan.

Tietokannassa ei ole suoraan artikkelien kokotekstejä luettavissa, mutta tarjolla on myös linkkejä kokotekstiin. Kokotekstit löytyvät Library catalogue painikkeen takaa. 

Kirjaudu LAB Primoon ja etsi Scopus tietokantahaulla. Scopuksen haussa voit käyttää katkaisumerkkiä (*), lainausmerkkejä sanojen yhdistämiseen sekä Boolen operaattoreita (esimerkiksi vaihtoehtoisten hakutermien välissä). Haku on oletuksena kohdistettu artikkelin otsikkoon, tiivistelmään ja avainsanoihin, se on usein hyvä valinta hakua aloitettaessa. Halutessaan haulle voi jo tässä vaiheessa asettaa rajauksen julkaisuajan mukaisesti "Add date range" painikkeella.

Kuvakaappaus Scopuksen perushausta, jossa hakulauseke student* (managing OR coping OR well-being) (university OR higher education)

Scopuksen hakutulos on oletuksena järjestetty "uusimmat ensin" järjestykseen. Hyviä hakutuloksen järjestämistapoja ovat myös eniten viitatut (Cited by (highest)) ja relevanssi (Relevance). Hakutuloksen järjestämistapaa pääset vaihtamaan hakutulossivun oikeasta yläreunasta. 

Vasemmassa reunassa ovat rajaukset. Hyviä rajauksia ovat esimerkiksi aihealueet, avoimen saatavuuden mukaan aineistoa taas ei välttämättä kannata järjestää, LABilla kun on pääsy osaan maksumuurin takana oleviin artikkeleihin. 

Voit myös tarkastella hakutulostasi hakutulosanalyysin avulla (Analyze search results). 

Kuvakaappaus Scopuksen hakutulossivulta, josta ympyröity haun rajausvalikko, analyysityökalu ja hakutuloksen järjestäminen

Artikkelin nimeä klikkaamalla saat auki artikkelin tiedot. Kokotekstiä voit etsiä klikkaamalla "Library catalogue" painiketta sivun vasemmassa yläreunassa, sama painike löytyy myös hakutuloslistalta. Sekä lehden että tekijöiden nimet ovat linkkejä, joista saa lisätietoja esimerkiksi tekijän muista artikkeleista ja kanssakirjoittajista sekä lehden sijoituksesta verrattuna muihin saman alan lehtiin erilaisiin tunnuslukuihin perustuen. 

Kuvakaappaus Scopuksen artikkelitiedoista, joissa ympyröity Library catalogue painike

Lue lisää Scopuksen käytöstä Oulun yliopiston laatimasta oppaasta >

Katso ainakin nämä!

Mitä ja missä? Kirjaston painettu kokoelma E-kirjat Kansainväliset e-aineistot Tietokannat Opinnäytteet Kotimaiset artikkelit
LAB Primo x x x
(LABin ja LUTin tutkimusartikkeleita)
x LABin ja LUTin opinnäytteet osittain
EBSCO tietokannat   x x      
Google Scholar     x   x osittain
Theseus   AMKien julkaisuja     x  
Finna.fi         Laajin kotimaisten korkeakoulujen opinnäytetyöhaku Laajin kotimaisten artikkelien haku