Skip to Main Content

LUT - Tiedonhankinnan työkalupakki

Miten tiedonhakuun kannattaa ryhtyä ja mitä vaiheita siihen kuuluu? Työkalupakki auttaa vaihe vaiheelta eteenpäin.

Tärkeimmät tieteellisessä tiedonhaussa käytettävät tietokannat ovat monitieteelliset Elsevierin tuottama Scopus ja  Clarivate Analyticsin tuottama Web of Science (WoS). Nämä tietokannat sisältävät tieteellisten julkaisujen bibliografisia tietoja, kuten tekijätiedot ja avainsanat sekä tiivistelmät. Tietokantoihin tallennetaan myös tiedot artikkelien lähdeluetteloista, jolloin näitä tietokantoja käyttämällä voi etsiä tietoa myös artikkeleihin kohdistuneista viittauksista muissa tieteellisissä artikkeleissa. Tämä auttaa arvioimaan artikkelin merkittävyyttä omalla alallaan.

Kummassakaan tietokannassa ei ole suoraan artikkelien kokotekstejä luettavissa, mutta tarjolla on useissa tapauksissa linkki kokotekstiin. Scopuksessa kokotekstit löytyvät Library catalogue painikkeen takaa. 

Scopus

Kirjaudu LUT Primoon ja etsi Scopus tietokantahaulla. Scopuksen haussa voit käyttää katkaisumerkkiä (*), lainausmerkkejä sanojen yhdistämiseen sekä Boolen operaattoreita (esimerkiksi vaihtoehtoisten hakutermien välissä). Haku on oletuksena kohdistettu artikkelin otsikkoon, tiivistelmään ja avainsanoihin, se on usein hyvä valinta hakua aloitettaessa. Halutessaan haulle voi jo tässä vaiheessa asettaa rajauksen julkaisuajan mukaisesti "Add date range" painikkeella.

Kuvakaappaus Scopuksen perushausta, jossa hakulauseke student* (managing OR coping OR well-being) (university OR higher education)

Scopuksen hakutulos on oletuksena järjestetty "uusimmat ensin" järjestykseen. Hyviä hakutuloksen järjestämistapoja ovat myös eniten viitatut (Cited by (highest)) ja relevanssi (Relevance). Hakutuloksen järjestämistapaa pääset vaihtamaan hakutulossivun oikeasta yläreunasta. 

Vasemmassa reunassa ovat rajaukset. Hyviä rajauksia ovat esimerkiksi aihealueet, avoimen saatavuuden mukaan aineistoa taas ei välttämättä kannata järjestää, LUTilla kun on pääsy myös maksumuurin takana oleviin artikkeleihin. 

Voit myös tarkastella hakutulostasi hakutulosanalyysin avulla (Analyze search results). 

Kuvakaappaus Scopuksen hakutulossivulta, josta ympyröity haun rajausvalikko, analyysityökalu ja hakutuloksen järjestäminen

Artikkelin nimeä klikkaamalla saat auki artikkelin tiedot. Kokotekstiä voit etsiä klikkaamalla "Library catalogue" painiketta sivun vasemmassa yläreunassa, sama painike löytyy myös hakutuloslistalta. Sekä lehden että tekijöiden nimet ovat linkkejä, joista saa lisätietoja esimerkiksi tekijän muista artikkeleista ja kanssakirjoittajista sekä lehden sijoituksesta verrattuna muihin saman alan lehtiin erilaisiin tunnuslukuihin perustuen. 

Kuvakaappaus Scopuksen artikkelitiedoista, joissa ympyröity Library catalogue painike

Lue lisää Scopuksen käytöstä Oulun yliopiston laatimasta oppaasta >

Web of Science

Kirjaudu LUT Primoon ja etsi Web of Science tietokantahaulla. Haussa voit käyttää katkaisumerkkiä (*), lainausmerkkejä sanojen yhdistämiseen sekä Boolen operaattoreita (esimerkiksi vaihtoehtoisten hakutermien välissä). Oletuksena haku tehdään Web of Science Core Collectionista, voit vaihtaa haun kohdistusta esimerkiksi kaikkiin tietokantoihin hakuikkunan yläreunasta. Halutessaan haulle voi jo tässä vaiheessa asettaa rajauksen julkaisuajan mukaisesti "Add date range" painikkeella.

Kuvakaappaus Wosin etusivusta, josta ympyröity haun kohdekokoelma ja kirjoitettu haku student* (managing OR coping OR well-being) (university OR higher education)

Pääset rajaamaan hakuasi vasemman reunan valikosta joko valmiiksi luotujen rajausehdotusten mukaan tai (quick filters) tai valitsemalla listasta haluamasi rajausvaihtoehdon.

Hakutulokset on oletuksena järjestetty relevanssin mukaan, voit halutessasi vaihtaa järjestystä oikeasta reunasta esimerkiksi eniten viitattuihin (Citations: highest first). 

Hakutuloksen analyysinäkymään pääset hakuruudun perässä olevasta painikkeesta. 

Kuvaruutukaappaus Wosin hakutuloslistasta, jossa ympyröity analyysityökalu, rajausvaihtoehdot ja hakutuloksen järjestäminen

Artikkelin nimeä klikkaamalla saat auki artikkelin tiedot. Kokotekstiä voit etsiä klikkaamalla "Full Text Availability at LUT Primo" painiketta sivun yläreunassa, sama painike löytyy myös hakutuloslistalta. Mukana on myös mahdollisuus etsiä artikkelia kustantajan sivuilta sekä Google Scholarista (ympyröitynä kuvakkeena) Sekä lehden että tekijöiden nimet ovat linkkejä, joista saa lisätietoja esimerkiksi tekijän muista artikkeleista ja tehdyistä vertaisarvioinneista sekä lehden sijoituksesta verrattuna muihin saman alan lehtiin erilaisiin tunnuslukuihin perustuen. 

Kuvaruutukaappaus wosin artikkelitiedoista, hakulinkki primosta ja scholarista ympyröitynä

Lue lisää Web of Sciencen käytöstä Oulun yliopiston laatimasta oppaasta >