Skip to Main Content

LUT viittausohjeet

Lähteiden käyttö ja viittaaminen

Tervetuloa LUTin opiskelijoille tarkoitettuun viittausoppaaseen!

LUTissa käytetään viittaamiseen Harvardin viittausjärjestelmää. Tästä oppaasta löydät ohjeita Harvard-viittausjärjestelmän mukaisten viittausten tekemiseen. Harvardin mukaisia viittaustyylejä on useita erilaisia, joista esitellään tässä oppaassa yksi. Valitse, millaista Harvardin mukaista viittaustyyliä haluat käyttää, ja tee viittaukset johdonmukaisesti alusta loppuun asti valitsemallasi tyylillä.

Jos käytät tietokannoissa saatavilla olevia Harvardin mukaisia malliviittauksia (kopioitavia, esim. cite -toiminnon kautta saatavia valmiita viitetietoja), muista aina tarkistaa, täytyykö tietokannan antamaa viittausta muokata. Tietokantojen viittausesimerkit eivät välttämättä vastaa käyttämääsi Harvardin tyyliä, eivätkä ne aina edusta keskenään samaa Harvardin tyyliä. Viittaustiedoissa voi olla myös merkkivirheitä tai ylimääräistä tietoa, tai niistä voi puuttua viittauksessa tarvittavaa tietoa.

Varmista viitetietojen oikeellisuus aina itse viitattavasta aineistosta, ei aineiston metatiedoista (kuvailutiedoista). Tämä tarkoittaa esimerkiksi verkossa saatavilla olevien tieteellisten artikkelien/opinnäytetöiden osalta, että tiedot kannattaa tarkistaa artikkelin/opinnäytetyön PDF-tiedostosta, eikä esim. Primon/LUTPubin kuvailutiedoista.

Huom! Varmista ohjaajaltasi tai eLUTista, onko koulutusohjelmallasi yksityiskohtaisia viittauskäytänteitä. Noudata aina ensisijaisesti koulutusohjelmasi viittausohjeita.

Miksi ja miten viitataan

Huolellisesti laaditut viittaukset ovat osa tieteellisen tekstin kirjoittamista. Viitteiden tarkoitus on dokumentoida kaikki tekstissä käytetyt lähteet. Viittaukset antavat yleiskuvan tekstin tasosta ja luotettavuudesta.

Tieteellisessä tekstissä erotetaan muilta kirjoittajilta lainatut lauseet omasta tekstistä ja merkitään lähdeluetteloon tarkasti, mistä teoksista kyseiset lauseet ovat peräisin. Jos viittauksia ei merkitä, lukija olettaa tekstissä olevien ajatusten ja väitteiden olevan kirjoittajan omia. Merkitsemättä jättäminen voi johtaa plagiointisyytöksiin.

Viittaus on aina kaksiosainen: se koostuu tekstiviitteestä ja lähdeluetteloon kirjattavasta lähdeviitteestä.

Tekstiviitteiden ja lähdeluettelotietojen on täsmättävä, eli lähdeluettelo sisältää tiedot niistä lähteistä, joihin kirjoituksessa on viitattu. Tiedot on merkittävä mahdollisimman tarkasti ja huolellisesti, jotta lukijan on halutessaan mahdollista löytää kirjoittajan käyttämät lähteet.

Tekstiviitteen paikka kertoo, miten laajaa kirjoituksen osaa viittaus koskee.

Jos lähteen tieto koskee vain yhtä virkettä, ilmoitetaan lähde joko kertovasti tekstissä tai sijoitetaan lähde virkkeen loppuun ennen pistettä.

Jos lähteen tieto koskee useampaa virkettä, sijoitetaan lähde viimeisen virkkeen loppuun pisteen jälkeen. Suomalaisessa tutkimuskirjallisuudessa käytetään usein lisäksi pistettä vielä viittauksen sulkujen sisällä, jolloin viittauksesta syntyy ikään kuin oma lauseensa. Kansainvälisissä teksteissä tätä pistettä harvemmin näkee. Tärkeintä on, että kirjoittaja valitsee jommankumman käytänteen ja pysyy siinä läpi koko tekstin.

Jos viittaus koskee koko tekstikappaletta, viitteen voi kirjoittaa kappaleen loppuun tai viitteen voi sijoittaa kertovasti tekstiin, jolloin tekstistä tulee käydä ilmi, että koko kappaleen tiedot ovat kyseisestä lähteestä.

Varaa viitteiden ja lähdeluettelon laatimiseen riittävästi aikaa!

Lähdeluettelon rakenne

Lähdeluettelon rakenne väreillä havainnollistettuna

Tekstiviitteen rakenne

Tekstiviitteen rakenne väreillä havainnollistettuna