Zotero on ilmainen viitteidenhallintaohjelma, jolla voit kerätä lähteidesi tiedot yhteen paikkaan ja jolla voit lisätä viittauksia ja lähdeluettelon tekstiisi. Ota Zotero käyttöön lataamalla Zotero standalone ja Zotero connector selaimen lisäosa Zoteron sivuilta ja tekemällä oman Zotero-tilin.
Zotero toimii Microsoft Wordin ja Google Docsin kanssa:
Kun olet tallentanut tyylitiedoston:
Tyyli on nyt asennettu ja valmiina käytettäväksi. Huomioi, että tyyli muotoilee viitteitä useimmin käytettyihin lähteisiin: kirja, luku kirjassa, lehtiartikkeli, Internet-lähde/verkkosivu, konferenssiesitelmä, standardi, laki tai säädös, opinnäyte, video, podcast & äänikirja. Jos käytät myös muita lähteitä, kirjoita viitteet niihin käsin viittausohjeiden mukaisesti. Tyyli poikkeaa osin LABin AMK- & YAMK-ohjeiden tyylistä.
Jos huomaat viittauksessa jotain outoa, tarkista, täydennä ja korjaa tiedot Zoterossa, näin tiedot päivittyvät oikein myös tekstinkäsittelyohjelmaan.
Viitteidenhallintaohjelmaa käytettäessä kaikkien viitattavien lähteiden tietojen tulee löytyä Zoterosta. Miten viedä erilaisia tietoja Zoteroon?
HUOM! Jos haluat työsi valmistuessa viimeistellä Zoteron tekemän lähdeluettelon etkä enää aio tehdä muutoksia käyttämiisi lähteisiin, voit poistaa Zoteron linkitykset ((Unlink citations). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit muokata vapaasti kaikkea Zoteron tuottamaa tietoa, eikä sitä enää varmisteta Zoteron tietokannasta. Voit siis esimerkiksi lisätä pisteitä kohtiin joista niitä puuttuu. Huomaa kuitenkin, että jos poistat linkityksen, Zotero ei myöskään enää poista automaattisesti lähdeluettelosta viittauksia, joita poistat tekstistä, joten tämä kannattaa tehdä aivan viime hetkellä.