Standardit ja patentit: Standardit

Standardit

SFS-Online

Lappeenrannan tiedekirjasto on hankkinut opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön Suomen Standardisoimisliiton verkkopalvelun (SFS Online), jonka kautta voit hakea ja lukea SFS-standardeja. Sopimukset kattavat korkeakoulujen keskeisimmät opetusalat. Aineisto on tekijänoikeuslain suojaamaa aineistoa. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

Etäkäyttö on mahdollista LUT Finnan tai Saimia Finnan "Kirjaudu sisään" -painikkeen kautta.

Käyttöohjeita

Opiskelijat ja paikalliskäyttäjät voivat selailla ja tehdä hakuja aineistoon. Paikalliskäyttäjillä ei ole aineiston tallennus- eikä tulostussoikeutta.

Opiskelijat voivat lainata esim. omassa lopputyössään otteita aihetta käsittelevistä SFS-standardeista. Lähteet pitää merkitä asianmukaisesti.

Lisätietoja SFS-Onlinen käyttöoikeuksista täältä.

Palvelun tiedostot ovat DRM-suojattuja PDF-tiedostoja ja ne eivät toimi älypuhelimissa eikä tableteissa.

Standardit ovat palvelussa DRM-suojattuina (Digital Rights Management) PDF-tiedostoina. Sitä varten tarvitset tietokoneellesi Adoben Reader -ohjelman ja sen lisäosan FileOpen. Lisätietoja FileOpen-liitännäisen asennuksesta https://sales.sfs.fi/fi/index/ohjeet/standarditjadrm.html.stx

SFS suosittelee käytettäväksi Firefox- tai Internet Explorer -selaimia julkaisujen avaamiseen. PDF-tiedostot kannattaa avata Adobe Readeriin.

Online-palvelusta poistutaan oikean yläreunan omien tietojen kautta. Klikkaa "Kirjaudu ulos" -kohtaa.

RT-rakennustietopalvelu (RT Net)  on helppokäyttöinen ja kattava rakennusalan ammattilaisen tietopalvelu. Tehokkaasti käytettynä RT Net on rakentamisen kaikille osapuolille yhteinen, aikaa säästävä työkalu, joka on avuksi rakennussuunnittelussa,
rakennushankkeen hallinnassa, rakentamisen ohjaamisessa, tarvikevalinnoissa ja rakentamisessa.

LUT: Sisältää osa-alueet: RT Net, SIT Net, RT-rakennusselostus Net, LVI Net, KH Net, KiinteistöRYL ja RT Tuotetieto.

Saimia: Sisältää osa-alueet: RT Net, SIT Net, RT-rakennusselostus Net, LVI Net, KH Net, KiinteistöRYL, Infra Net, InfraRYL Net  ja RT Tuotetieto.

Käyttöoikeusrajoitus (lisenssien määrä näkyy osa-alueen jälkeen):

- LUT 5 yhtäaikaista käyttäjää

- Saimia 20 / 50 yhtäaikaista käyttäjää

Lappeenrannan tiedekirjasto on hankinnut opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön PSK-standardit -kokoelman.

PSK Standardisointi on teollisuuden yhteinen kehitysyksikkö. PSK-standardit ovat menetelmätyyppisiä ja niiden kehyksinä käytetään eurooppalaisia sekä kansainvälisiä tuotestandardeja.

Hakuohje
Standardien hakemistosta voit etsiä standardeja selaimen valikosta "Muokkaa / Etsi"
Voit hakea myös  standardin tunnuksella tai nimessä olevalla merkkiyhdistelmällä.
Esimerkiksi: PSK 2701, 2701 tai korroo

IEEE (the Institute of Electrical and Electronics Engineering) julkaisee 30 % maailman sähkötekniikan, elektroniikan ja tietotekniikan teknisestä julkaistusta materiaalista. IEEE on julkaissut yli 800 teollisuusstandardia.

IEEE on käytössä vain LUTilla.

Eurokoodit ovat kantavien rakenteiden suunnittelustandardeja. Eurokoodit löytyvät SFS-ONLINEsta sekä Edilex-palvelusta.

SFS-ONLINE -palvelussa eurokoodeille on oma ryhmänsä, jossa ovat kaikki 58 standardia. Eurokoodiryhmä (92) jakautuu alaryhmiin eurokoodien pääosien mukaisesti.

Edilex-palvelusta Eurokoodit löytyvät virallistiedon alta rakentamismääräysten kanssa samasta paikasta.

Lappeenrannan tiedekirjasto

Yhteydenotot: