Skip to main content

Standardit ja patentit: Yleistä

Standardit ja patentit: Oppaan kuvaus

Tämä opas auttaa sinua löytämään standardien ja patenttien tietolähteitä, jotka ovat käytettävissäsi Lappeenrannan tiedekirjaston kautta.

Selaa välilehtiä löytääksesi erilaisia tiedonlähteitä ja aineistoja.

Yleistä

Mikä on standardi?

Standardit ovat yhteinen menettelytapa toistuvaan toimintaan. Standardit ovat luonteeltaan suosituksia, mutta viranomaiset saattavat edellyttää niiden käyttöä. Standardi on kirjallinen julkaisu ja standardisoinnista huolehtivan viranomaisen, järjestön tai  muun tunnustetun elimen hyväksymä. (Suomen Standardisoimisliitto SFS ry)

Mikä on patentti?

Patentti on yksinoikeus käyttää keksintöä. Keksinnöllä tarkoitetaan esim. tuotteen ammattimaista valmistusta, myyntiä ja maahantuontia. Patentti suojaa aineetonta omaisuutta samaan tapaan kuin aidat, lukot ja vakuutukset suojaavat konkreettista omaisuutta. Patentin voi myydä tai sen suojaamaan keksintöön voidaan myöntää käyttölupa eli lisenssi. (PRH, 2015)

Monilla tekniikan aloilla uusin tieto löytyy vain patenteista. Patenttijulkaisulla on tarkasti määritelty rakenne.

Selitys on se osa patenttijulkaisua, jossa esitetään keksinnön tekniset yksityiskohdat niin tarkasti, että alan ammattilainen voi sen perusteella käyttää keksintöä. Selitysosaan sisältyvät myös keksintöä kuvaavat piirustukset.

Patenttivaatimuksissa kuvataan ne keksinnön osat, jotka halutaan suojata patentilla. Tiivistelmässä kuvataan lyhyesti sekä tekninen ongelma, jota keksintö koskee, että keksinnön tuoman ratkaisun pääperiaate.

Lisätietoa patentoinnista Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta  Patentoinnin ABC:stä.

Loading ...

Lappeenrannan tiedekirjasto

Yhteydenotot:
http://www.lut.fi/kirjasto

Chat kirjaston pääsivulta
E-mail: kirjasto@lut.fi
Puh. +358 50 410 4652

Varaa aika tietopalveluun