Skip to Main Content

Erilaisen oppijan opas: Celia

Vinkkejä lukemisesteisille

Celia - saavutettava kirjasto

Saavutettavuuskirjasto Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, jonka kirjoja voivat käyttää kaikki, joilla on lukemiseste tai joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn takia vaikeaa. Kattavamman listan palveluun oikeuttavista syistä löydät Celian sivuilta.

Celian palvelut ovat maksuttomia.

LUT-tiedekirjasto on solminut yhteistyösopimuksen Celian kanssa, joten voit rekisteröityä Celian asiakkaaksi kirjastoissamme. Jos olet rekisteröitynyt Celian asiakkaaksi jo aiemmin jonkun muun kirjaston kautta, mainitse asiasta meille, niin voimme muokata Celia-asiakastietojasi ja merkitä sinut korkeakouluopiskelijaksi.
 

Celian asiakkaana saat

  • tunnukset Celian verkkopalveluun äänikirjojen lainaamista varten
  • tunnukset Pratsam Reader -sovellukseen, jonka avulla voit kuunnella äänikirjoja tabletilla tai älypuhelimella
  • mahdollisuuden tilata Celian kokoelmasta puuttuvia äänikirjoja - tämä koskee korkeakoulussa läsnä olevia tutkinto-opiskelijoita ja avoimen opiskelijoita: Kierrä lukemiseste: korkeakoulun kurssikirjat äänikirjoina (videon kesto 0:53)

Todistusta lukemisesteestä ei tarvitse esittää. Celian käyttösäännöt.

Äänikirjat Pratsam Reader -sovelluksessa

Celia tarjoaa asiakkailleen käyttöön maksuttoman Pratsam Reader -sovelluksen, jolla voi kuunnella äänikirjoja tabletilla tai älypuhelimella. Sovellus toimii iOS- ja Android-laitteissa. Celianet-sivuilta löytyvät tarkemmat ohjeet äänikirjan kuunteluun tabletin tai kännykän sovelluksella.

Äänikirjat tietokoneella

Voit kuunnella Celian äänikirjoja suoraan verkon kautta.

Tarvitset käyttäjätunnukset verkkopalveluun eli Celianetiin. Kuuntelu toimii Windows- ja Mac-tietokoneissa kaikilla yleisimmillä selaimilla. Voit kuunnella myös tableteilla ja älypuhelimilla. Huomaa, että Celianet-kuuntelu on suoratoistoa, eli laitteen pitää olla yhteydessä internetiin kuuntelun ajan.

Celianet-kuuntelun tarkemmat ohjeet

Äänikirjoja voi myös ladata tietokoneelle. Jos kuuntelet äänikirjoja tabletilla tai älypuhelimella, sinun kannattaa käyttää Pratsam Reader -sovellusta kirjojen lataamisen sijaan.

Kirjan lataus tiedostona -ohje