Skip to main content

Erilaisen oppijan opas: Vinkkejä

Vinkkejä lukemisesteisille

Tukea opintoihin

Oppilaitoksessasi työskentelee opintojen ohjaajia, tutoropettajia, erityisopettajia, opintoneuvojia, kuraattoreita tms., joiden tehtävänä on tukea sinua opinnoissasi. Ota tarvittaessa heihin yhteyttä!

LAB

LABin Respa-intrasta, LAMK Supportista löydät tiedot mm. erityisopettajan tarjoamasta tuesta oppimiseen ja opiskeluun liittyvissä asioissa sekä lisäksi vinkkejä älylaitteiden hyödyntämisestä ja erilaisista esteettömyyssovelluksista.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman löydät myös Respasta.

LUT-yliopisto
LUT yliopiston yhdenvertaisuussuunnitelmassa on huomioitu myös erilaiset oppijat. LUTissa on myös Menettelyohjeet esteettömän opiskelun edistämiseksi.

Uni-portaalista löytyy Laadukas opiskelu -sivusto, johon on kerätty linkkejä mm. oppimiseen vaikuttavista asioista. Intrassa on Erilaiset oppijat -sivu, jolle on koottu sekä yliopiston sisäisiä että muiden organisaatioiden linkkejä.
 

Kirjallisuutta

Kirjastojemme kokoelmista löytyy kirjallisuutta lukihäiriöistä, erilaisista oppijoista yms. Voit hyödyntää vaikkapa näitä kirjoja: 

Apuvälineitä

Apuvälineitä kuunteluun ja lukemiseen on useita. Joitakin niistä esitellään Celianetin sivulla Kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä.

Erilaisten oppijoiden liiton (www.eoliitto.fi) valtakunnallinen oppimisen apuvälinekeskus sijaitsee Helsingissä. Keskukseen kerättyjä oppimisen apuvälineitä pääsee kokeilemaan ohjatusti ajanvarauksella. Myös apuvälinekeskuksen järjestämiin infotilaisuuksiin, webinaareihin ja koulutuksiin voi osallistua. Joidenkin apuvälineohjelmien käyttöön opastetaan Apuvälinekeskuksen tuottamasta ja päivittämästä ohjeesta.

Nettilähteitä

Oppimisvaikeus.fi

Tietoa ja tukea oppimisvaikeuksiin sekä niihin liittyviin mielenterveyden pulmiin – nuorille, aikuisille ja ammattilaisille


Oppimisen tuen keskus

Kuntoutussäätiön alainen keskus tarjoaa monipuolisia palveluita oppimisen, tiedonkäsittelyn ja mielenterveyden ongelmiin.

Yleisten kirjastojen äänikirjat

Etelä-Karjalan Heili-kirjastojen äänikirjat ja e-kirjat ovat myös käytettävissäsi. Palvelujen käyttöön tarvittavan kirjastokortin saat mistä tahansa Heili-kirjastosta henkilöllisyystodistuksesi esittämällä.

Lappeenrannan kaupunginkirjaston äänikirjat

Lappeenrannan kaupunginkirjaston e-aineistot