Skip to Main Content

Erilaisen oppijan opas: Vinkkejä

Vinkkejä lukemisesteisille

Tukea opintoihin

Oppilaitoksessasi työskentelee opintojen ohjaajia, tutoropettajia, opintoneuvojia ja pedagoginen erityisasiantuntija, joiden tehtävänä on tukea sinua opinnoissasi. Ota tarvittaessa heihin yhteyttä!

LAB-ammattikorkeakoulu

eLABin Opiskelijoiden tuki- ja hyvinvointipalvelut -sivulta löydät tietoa LABissa tarjolla olevista palveluista. LUT-korkeakoulujen opiskelijoiden Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma löytyy eLABista. Se huomioi myös oppimisvaikeudet, esteettömyyden ja saavutettavuuden.

LUT-yliopisto

eLUTin Opiskelijoiden tuki- ja hyvinvointipalvelut -sivulta löydät tietoa LUTissa tarjolla olevista palveluista. LUT-korkeakoulujen opiskelijoiden Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma löytyy eLUTista. Se huomioi myös oppimisvaikeudet, esteettömyyden ja saavutettavuuden.
 

Kirjallisuutta

Olemme koonneet LUT-tiedekirjaston kokoelmista aiheeseen liittyviä kirjoja Apua oppimisvaikeuksiin -teemakokoelmaamme.

Apuvälineitä

Apuvälineitä kuunteluun ja lukemiseen on useita. Joitakin niistä esitellään Celianetin sivulla Kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä.

Erilaisten oppijoiden liitolla on valtakunnallinen oppimisen apuvälinekeskus Helsingissä. Apuvälinekeskuksen sivuilta löytyy lukemista tai keskittymistä helpottavia strategioita ja välineitä sekä vinkkejä opiskelutekniikoihin. Apuvälinekeskus järjestää kaikille avoimia ja maksuttomia infotilaisuuksia, joista ilmoitetaan Ajankohtaista-sivulla. Joidenkin apuvälineohjelmien käyttöön opastetaan Apuvälinekeskuksen tuottamassa ja päivittämässä ohjeessa.

Oppimisvaikeus.fi -sivustolta löytyy tietoa ja tukea, mm. oppimisen apuvälineitä.

Hyödyllisiä organisaatioita ja verkkosivuja

Erilaisten oppijoiden liitto
Liitto tarjoaa tukea, tietoa, neuvontaa ja koulutusta oppimisvaikeuksiin ja muihin oppimisen haasteisiin.

Oppimisen tuen keskus
Kuntoutussäätiön alainen keskus tarjoaa monipuolisia palveluita oppimisen, tiedonkäsittelyn ja mielenterveyden ongelmiin. Keskus tuottaa ja jakaa tietoa nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuksista ja niitä helpottavista tukikeinoista, mm. Opas sujuvampaan opiskeluun.

Oppimisvaikeus.fi
Tietoa ja tukea oppimisvaikeuksiin sekä niihin liittyviin mielenterveyden pulmiin – nuorille, aikuisille ja ammattilaisille.