Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Erilaisen oppijan opas: Vinkkejä

Vinkkejä lukemisesteisille

Tukea opintoihin

Oppilaitoksessasi työskentelee opintojen ohjaajia, tutoropettajia, opintoneuvojia ja pedagoginen erityisasiantuntija, joiden tehtävänä on tukea sinua opinnoissasi. Ota tarvittaessa heihin yhteyttä!

LAB

eLABin Opiskelijoiden tuki- ja hyvinvointipalvelut -sivulta löydät tietoa LABissa tarjolla olevista palveluista. LUT-korkeakoulujen opiskelijoiden Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma löytyy myös eLABista.

LUT-yliopisto
LUT-korkeakoulujen opiskelijoiden Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma huomioi myös oppimisvaikeudet, esteettömyyden ja saavutettavuuden. LUTissa on myös Menettelyohjeet esteettömän opiskelun edistämiseksi.

Uni-portaalista löytyy Oppimisvaikeuksia kohtaavien opiskelijoiden ohjeet ja Laadukas opiskelu -sivusto, johon on kerätty linkkejä mm. oppimiseen vaikuttavista asioista. Intrassa on Erilaiset oppijat -sivu, jolle on koottu sekä yliopiston sisäisiä että muiden organisaatioiden linkkejä.
 

Kirjallisuutta

Kirjastojemme kokoelmista löytyy kirjallisuutta lukihäiriöistä, erilaisista oppijoista yms. Voit hyödyntää vaikkapa näitä kirjoja: 

Apuvälineitä

Apuvälineitä kuunteluun ja lukemiseen on useita. Joitakin niistä esitellään Celianetin sivulla Kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä.

Erilaisten oppijoiden liiton (www.eoliitto.fi) valtakunnallinen oppimisen apuvälinekeskus sijaitsee Helsingissä. Keskukseen kerättyjä oppimisen apuvälineitä pääsee kokeilemaan ohjatusti ajanvarauksella. Myös apuvälinekeskuksen järjestämiin infotilaisuuksiin, webinaareihin ja koulutuksiin voi osallistua. Joidenkin apuvälineohjelmien käyttöön opastetaan Apuvälinekeskuksen tuottamassa ja päivittämässä ohjeessa.

Kuntoutussäätiön Apuvälineopas auttaa löytämään hyödyllisiä sovelluksia ja ohjelmia oppimisen, työn ja arjen tueksi.

Nettilähteitä

Oppimisvaikeus.fi

Tietoa ja tukea oppimisvaikeuksiin sekä niihin liittyviin mielenterveyden pulmiin – nuorille, aikuisille ja ammattilaisille.

Oppimisen tuen keskus

Kuntoutussäätiön alainen keskus tarjoaa monipuolisia palveluita oppimisen, tiedonkäsittelyn ja mielenterveyden ongelmiin. Kuntoutussäätiöllä on Opas sujuvampaan opiskeluun.

Yleisten kirjastojen äänikirjat

Etelä-Karjalan Heili-kirjastojen äänikirjat ja e-kirjat ovat myös käytettävissäsi. Palvelujen käyttöön tarvittavan kirjastokortin saat mistä tahansa Heili-kirjastosta henkilöllisyystodistuksesi esittämällä.

Lappeenrannan kaupunginkirjaston äänikirjat

Lappeenrannan kaupunginkirjaston e-aineistot


Lahden seudun Lastu-kirjastoissa on myös e- ja äänikirjoja käytettävissä.

E-aineistot Lastu-kirjastoissa