Skip to Main Content

Erilaisen oppijan opas: Vinkkejä

Vinkkejä lukemisesteisille

Tukea opintoihin

Oppilaitoksessasi työskentelee opintojen ohjaajia, tutoropettajia, opintoneuvojia ja pedagoginen erityisasiantuntija, joiden tehtävänä on tukea sinua opinnoissasi. Ota tarvittaessa heihin yhteyttä!

LAB-ammattikorkeakoulu

eLABin Opiskelijoiden tuki- ja hyvinvointipalvelut -sivulta löydät tietoa LABissa tarjolla olevista palveluista. LUT-korkeakoulujen opiskelijoiden Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma löytyy myös eLABista. Se huomioi myös oppimisvaikeudet, esteettömyyden ja saavutettavuuden.

LUT-yliopisto

eLUTin Opiskelijoiden tuki- ja hyvinvointipalvelut -sivulta löydät tietoa LUTissa tarjolla olevista palveluista. LUT-korkeakoulujen opiskelijoiden Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma löytyy myös eLUTista. Se huomioi myös oppimisvaikeudet, esteettömyyden ja saavutettavuuden.

LUTissa on myös Menettelyohjeet esteettömän opiskelun edistämiseksi. Intrassa on Erilaiset oppijat -sivu, jolle on koottu sekä yliopiston sisäisiä että muiden organisaatioiden linkkejä.
 

Kirjallisuutta

Kirjastojemme kokoelmista löytyy kirjallisuutta lukihäiriöistä, erilaisista oppijoista yms. Voit hyödyntää vaikkapa näitä kirjoja: 

Apuvälineitä

Apuvälineitä kuunteluun ja lukemiseen on useita. Joitakin niistä esitellään Celianetin sivulla Kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä.

Erilaisten oppijoiden liiton (www.eoliitto.fi) valtakunnallinen oppimisen apuvälinekeskus sijaitsee Helsingissä. Keskukseen kerättyjä oppimisen apuvälineitä pääsee kokeilemaan ohjatusti ajanvarauksella. Myös apuvälinekeskuksen järjestämiin infotilaisuuksiin, webinaareihin ja koulutuksiin voi osallistua. Joidenkin apuvälineohjelmien käyttöön opastetaan Apuvälinekeskuksen tuottamassa ja päivittämässä ohjeessa.

Kuntoutussäätiön Apuvälineopas auttaa löytämään hyödyllisiä sovelluksia ja ohjelmia oppimisen, työn ja arjen tueksi.

Nettilähteitä

Oppimisvaikeus.fi

Tietoa ja tukea oppimisvaikeuksiin sekä niihin liittyviin mielenterveyden pulmiin – nuorille, aikuisille ja ammattilaisille.

Oppimisen tuen keskus

Kuntoutussäätiön alainen keskus tarjoaa monipuolisia palveluita oppimisen, tiedonkäsittelyn ja mielenterveyden ongelmiin. Kuntoutussäätiöllä on Opas sujuvampaan opiskeluun.

Yleisten kirjastojen äänikirjat

Etelä-Karjalan Heili-kirjastojen äänikirjat ja e-kirjat ovat myös käytettävissäsi. Palvelujen käyttöön tarvittavan kirjastokortin saat mistä tahansa Heili-kirjastosta henkilöllisyystodistuksesi esittämällä.

Lappeenrannan kaupunginkirjaston äänikirjat

Lappeenrannan kaupunginkirjaston e-aineistot


Lahden seudun Lastu-kirjastoissa on myös e- ja äänikirjoja käytettävissä.

E-aineistot Lastu-kirjastoissa