Skip to Main Content

LUT julkaisijan opas: Julkaisukanavan valinta ja arviointi

Julkaisukanavan valinta

Julkaisukanavan valinnassa huomioitavia seikkoja

  • tutkimusalan julkaisuperinne
  • julkaisun tieteellinen taso ja sen arviointi
  • julkaisun avoimuusvaatimusten täyttäminen joko julkaisemalla avoimessa lehdessä tai rinnakkaisjulkaisemalla julkaisuarkistossa, kuten LUTPubissa
    • huomioi rahoittajan vaatimukset julkaisujen avoimuudesta sekä LUT-yliopiston avoimuuden politiikka sekä julkaisupalkkiokäytäntö
  • varo saalistajajulkaisuja!

Julkaisun tieteellisen tason arviointi

Julkaisufoorumi

Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien tasoluokitus.

Julkaisufoorumi (JUFO) on tieteellisen julkaisutoiminnan laadunarviointia tukeva luokitusjärjestelmä. Eri tieteenaloille ominaisten julkaisukulttuurien huomioimiseksi luokitus sisältää niin lehtiä, kirjasarjoja, konferensseja kuin kirjakustantajiakin. Neliportaisessa luokituksessa kaikkien tieteenalojen keskeiset ulkomaiset ja kotimaiset julkaisukanavat jaotellaan

1 = perustasoon
2 = johtavaan tasoon
3 = korkeimpaan tasoon
0 = kanaviin, jotka eivät (vielä) täytä tason 1 kriteereitä

Arviointityön suorittavat 23 tieteenalakohtaista asiantuntijapaneelia, joihin kuuluu noin 250 ansioitunutta suomalaista tai Suomessa työskentelevää tieteentekijää.

Hae julkaisuja JUFO-portaalista >

Lue lisää julkaisufoorumin sivuilta >

Journal Citation Reports (JCR)

Journal Citation Reports (JCR) on yleinen tieteellisten lehtien arviointiin käytetty työkalu, joka perustuu Web of Science (WoS) tietokantaan. WoS-tietokanta sisältää artikkeleita, konferenssijulkaisuja, patentteja ja kirjoja monelta eri tieteenalalta. JCR-tietokanta kokoaa WoS-tietokannan artikkeleiden viittaustiedot ja JCR-tietokannasta voi etsiä sekä tieteenalakohtaisia että lehtikohtaisia indikaattoreita. 

Eigenfactor

Eigenfactor arvioi luonnontieteen ja yhteiskuntatieteen alan lehtiä PageRank-algoritmiin perustuvilla indikaattoreilla Eigenfactor (EF) ja Article Influence (AI). Palvelu käyttää viittaustietojen lähteenä Clarivaten Journal Citation Reportsia (JCR).

Scimago Journal Rank

Scimago Journal Rank sisältää Scopus-tietokannan aineiston perusteella kehitettyjä indikaattoreita lehtien ja maiden arviointiin (esim. SJR-indikaattori). Lehdistä saa listoja aloittain ja maittain ja tulokset voi järjestää usean indikaattorin mukaan.

Analysoinnin kohteiden mukainen arviointi

Kansallisesta julkaisumetriikkaoppaasta voit katsoa ohjeita arviointiin myös arvioinnin kohteen mukaan

Lähde ja lisätietoja: Kansallinen julkaisumetriikkaoppaan kehittämisryhmä. 2022. Kansallinen julkaisumetriikkaopas. [Viitattu 30.6.2022]. Saatavissa: https://wiki.eduuni.fi/display/csckjmo/Kansallinen+julkaisumetriikkaopas CC-BY-SA

Mitä saalistajajulkaisuilla tarkoitetaan?

Saalistajajulkaisuilla tai saalistajajulkaisijoilla tarkoitetaan toimijoita, jotka tavoittelevat omaa etuaan julkaisun tieteellisen tason kustannuksella esimerkiksi tarjoamalla väärää tai harhaanjohtavaa tietoa ja/tai poikkeamalla hyvistä toimituksellisista ja julkaisemiseen liittyvistä käytänteistä. Lisäksi tällaisten julkaisukanavien markkinointi on usein aggressiivista ja he lähestyvät tutkijoita ja korkeakoulujen henkilökuntaa suoraan sähköpostitse. (ks. Grudniewicz ym. 2019, 211)

Miten saalistajajulkaisun tunnistaa?

  • Etsi lehteä Julkaisufoorumista. Ellei lehteä löydy tai taso on 0, selvittelytyötä kannattaa jatkaa.
  • Etsi lehteä LUT Primon lehtihausta ja/tai Scopuksesta tai Web of Sciencesta. Ellei lehteä löydy, selvittelytyötä kannattaa jatkaa.
  • Jos lehti on avoimesti julkaistava (Open Access), etsi lehteä DOAJista. Ellei lehteä löydy, selvittelytyötä kannattaa jatkaa.
  • Tarkista, onko lehti tai kustantaja merkitty saalistajaksi

Lähde: Grudniewicz, A. ym. 2019. Predatory journals: no definition, no defence. Nature, Vol. 576, pp. 210-212.