Skip to Main Content

LUT julkaisijan opas: Avoin julkaiseminen (Open Access)

Mitä avoin julkaiseminen tarkoittaa?

Avoin julkaiseminen (Open Access publishing) tarkoittaa sitä, että julkaisu on kaikkien saatavilla välittömästi ilman erillistä maksua. Avointa julkaisemista voi toteuttaa eri tavoin.

Gold Open Access

Avoimesta julkaisemisesta puhutaan usein Open Access (OA) -julkaisemisena. Jotkut tieteelliset lehdet ovat kokonaan avoimia, ns. gold open access -julkaisukanavia. Näissä julkaisukanavissa kaikki julkaistut artikkelit ovat kaikille avoimia välittömästi. Tarjolla on myös paljon gold OA -lehtiä, jotka eivät peri maksuja julkaisemisesta. Tällöin saatetaan käyttää nimitystä timantti OA (diamond OA), ja sillä tarkoitetaan avointa julkaisemista ilman kirjoittajamaksua.

Green Open Access

Rinnakkaisjulkaiseminen, self-archiving

Tieteellisissä lehdissä julkaistujen artikkeleiden rinnakkaisjulkaiseminen yliopistojen ja tutkimuslaitosten sähköisissä julkaisuarkistoissa (institutional repository), kuten LUTPubissa, on avointa julkaisemista (ns. "green OA"). Rinnakkaisjulkaiseminen on ilmaista ja on mahdollista kustantajien ehtoja noudattaen.

Rinnakkaisjulkaisemiseen tarvitaan alkuperäisen artikkelin julkaisseen lehden kustantajan lupa sekä kaikkien kirjoittajien hyväksyntä. Kustantajat antavat yleensä luvat tiettyjen artikkeliversioiden rinnakkaisjulkaisemiseen, esimerkiksi viimeisimmän hyväksytyn käsikirjoituksen (accepted manuscript) julkaisemiseen ja saattavat edellyttää julkaisuviivettä (embargo). Kustantaja- ja julkaisukohtaiset luvat voi alustavasti tarkistaa Sherpa Romeo -palvelusta sekä myös kustantajien kotisivuilla kirjoittajien ohjeista (Open Access policy tai vastaava).

ResearchGate, Academia.edu ym. tutkijoiden yhteisöpalvelut eivät ole virallisia rinnakkaistallennuskanavia, koska ne eivät täytä esim. pysyvyyden vaatimusta, mutta niissä tulee noudattaa myös kustantajien avoimen julkaisemisen ehtoja.

Hybrid Open Access

On myös olemassa kirjoittajamaksullisia tieteellisiä OA-julkaisuja. Näistä puhutaan usein "hybrid open access" -julkaisukanavina, joissa artikkelin voi avata maksamalla kirjoittajamaksun (Article Processing Charge, APC) muuten tilausmaksullisesta lehdestä. Avoimesti voidaan julkaista myös tieteenalakohtaisissa open access –julkaisuarkistoissa kuten fysiikan arXiv sekä tutkijan omilla kotisivuilla, kustantajien ehtoja noudattaen.

Tutkimusrahoittajien vaatimukset

Useat tutkimusrahoittajat, kuten EU:n Horizon 2020 ja Horizon Europe -puiteohjelmat, edellyttävät julkisesti rahoitetun tieteellisen tutkimuksen tulosten ja tutkimusaineistojen avointa saatavuutta. Suomen Akatemiakin edellyttää sitoutumista rahoittamiensa hankkeiden puitteissa julkaistujen tiedejulkaisujen avoimeen saatavuuteen ja kannustaa julkaisemaan rahoittamiensa tutkimusten tutkimustulokset ja –julkaisut avoimissa julkaisuarkistoissa kuten LUTPubissa.

Suurten tutkimusrahoittajien muodostama cOAlitionS on laatinut PlanS-linjauksen, jossa edellytetään tutkimusartikkelien välitöntä avoimuutta. Muun muassa Suomen Akatemia on mukana Plan S:n toteuttamisessa.

Artikkelin versiot julkaisuprosessin aikana

Tieteellisen artikkelin julkaisuprosessin aikana käsikirjoituksesta on eri versioita. Kustantajat sallivat tyypillisesti vain tiettyjen versioiden rinnakkaisjulkaisemisen, joten eri versioiden tunnistaminen on tärkeää. Termit vaihtelevat kustantajittain, mutta tarkoittavat usein samaa.

diagram moving through the stages of a research publication. author versions: submitted manuscript (pre-print); [peer review and revisions]; accepted manuscript (post-print) - deposit this for possible Green OA. publisher's versions, after copyediting, typesetting, formatting: in-press version (some journals only); published version (publisher's PDF) - deposit this for possible Gold OA in DRO.

Kuvan lähde: Deakin University Library (CC BY)

Version nimi ja muunnelmat Selitys Huomioita

Pre-print

Sama kuin: submitted version, submitted manuscript, author's original

Käsikirjoitusversio artikkelista, joka on lähetetty julkaisukanavaan arvioitavaksi julkaisua varten. Ei vielä vertaisarvioitu käsikirjoitus.  

Post-print

Sama kuin: final draft, accepted version, author's accepted manuscript, AAM, post-review, hyväksytty käsikirjoitus

Artikkelin käsikirjoitus, joka on vertaisarvioitu kokonaan ja hyväksytty julkaistavaksi. Artikkelin teksti on sama kuin lopullisessa, julkaistussa artikkelissa, mutta se ei vielä sisällä kustantajan asetteluja tai muotoiluja. Jotkin kustantajat vaativat templaatin käyttöä, jolloin hyväksytyn käsikirjoituksen ulkoasu voi olla samanlainen kuin lopullisessa artikkelissa. Tällöin kuitenkin esimerkiksi DOI-tunniste puuttuu. Hyväksytyssä käsikirjoituksessa voi olla vielä arvioijien kommentteja.  

Article proof

Myös: uncorrected proof, corrected proof, journal pre-proof

Proof-versiot ovat käsikirjoituksia, jotka osoittavat, miltä lopullinen, julkaistu artikkeli tulee näyttämään painetussa tai sähköisessä muodossa. Kustantaja on tehnyt jo joitain muotoiluja julkaisuun, mutta ulkoasu ei ole välttämättä vielä lopullinen. Proof-versiot asemoituvat hyväksytyn käsikirjoituksen ja lopullisen, julkaistun artikkelin väliin. "Proof"-version rinnakkaisjulkaisu riippuu kustantajasta ja on tarkistettava kustantajan avoimuuden politiikasta.

Published version

Sama kuin: final version, final article, version of record, VoR, camera ready, lopullinen julkaistu artikkeli

Taitettu ja editoitu versio artikkelista, joka löytyy kustantajan alkuperäisestä lähteestä.  
Early view, ahead-of-print, online first, in press Tyypillisesti sama versio sähköisessä muodossa kuin lopullinen artikkeli, mutta artikkelista voi puuttua vielä täydelliset viittaustiedot, esimerkiksi volume, issue tai sivunumerot. Artikkelia pidetään kuitenkin julkaistuna, jos sähköinen versio on saatavilla.  

Taulukon lähde: The University of Sheffield Library https://www.sheffield.ac.uk/library/open-access/key-terms#article-versions

Avoimen julkaisemisen sanastoa

Embargo 
Kustantajan määrittelemä viive- / karenssiaika, jonka aikana aineistoa ei saa julkaista vapaasti verkossa. Embargo-aika alkaa joko elektronisen version tai painetun version ilmestymispäivästä riippuen siitä, kumpi tapahtuu aiemmin. Embargoaika on yleensä 6-36 kk.

APC (article processing charge)
Käsittelymaksu, joka peritään kirjoittajalta, kun hän julkaisee artikkelin gold open access- tai hybridilehdessä.

Final published version (tai publisher PDF) 
Julkaisu siinä muodossa kuin kustantaja sitä sähköisesti jakelee

Institutional repository (tai Institutional server)
Korkeakoulun tai tutkimuslaitoksen avoin julkaisuarkisto, esim. Theseus

Post-print (myös final draft tai author-accepted version)
Viimeinen kirjoittajalta kustantajalle lähtenyt mahdollisen vertaisarvioinnin jo läpikäynyt korjattu versio, jossa kustantajan taittotyö ei vielä näy.  Termissä oleva 'post' (jälkeen) koskee sisältöä, ei painamista. Versio on "in terms of content" eli sisällöllisesti sama kuin lopullisessa julkaisussa oleva artikkeli. Proof-vesileimalla varustettu versio ei enää täytä final draft -version kriteereitä (liian valmis).

Pre-print käsikirjoitusversio, jota ei ole vertaisarvioitu.

Tekijänoikeudet ja lisenssit

Avoimeen julkaisemiseen liittyvistä tekijänoikeus -ja lisenssikysmyksistä löydät lisätietoja Tekijänoikeudet: Avoin julkaiseminen -oppaasta. Sieltä löydät opastusta myös Creative Commons -lisenssien käyttöön.

Julkaisun näkyvyys ja jakaminen

Saat näkyvyyttä julkaisullesi

  • varmistamalla, että julkaisulla on pysyvä tunniste (esimerkiksi URN tai DOI)
  • rinnakkaistallentamalla julkaisusi LUTPubiin tai muuhun julkaisuarkistoon
  • tallentamalla kuvailutiedot (metatiedot) tutkimustietojärjestelmään, josta tiedot siirtyvät kansalliseen tiedejatutkimus.fi -palveluun
  • jakamalla tietoa julkaisustasi verkostoille sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä tai LinkedInissä

HUOM! Julkaiseminen erilaisissa tutkijoiden yhteisöpalveluissa kuten Mendeley, Academia.edu ja ResearchGate ei täytä rahoittajien ja OKM:n julkaisutiedonkeruun edellytyksiä avoimelle julkaisemiselle. Huomioi myös kustantajan kanssa tekemäsi julkaisusopimus ja sen mahdollisesti asettamat ehdot artikkelin jakamiselle verkossa. Ehdot julkaisun jakamiselle löytyvät usein myös kustantajan verkkosivuilta (Open Access policy, Sharing your work tms.)