Skip to Main Content

Hyllyluokitus: Yleistä hyllyluokituksesta

Painetun aineiston hyllyluokat

Hyllyluokitus

Picture of shelf classificationLUT-tiedekirjaston painetut aineistot on sijoitettu Lappeenrannassa Skinnarilan kampukselle ja Lahdessa Mukkulankadun kampukselle. Aineistot koostuvat kirjastoon hankituista kirjoista, lehdistä, sarjajulkaisuista ja opinnäytetöistä.

Kirjat sijoitetaan kokoelmiin niiden käyttötarkoituksen mukaan. Suurimmat kokoelmat ovat kurssikirjakokoelma, yleiskokoelma/lainakokoelma ja sarjakokoelma. Hyllyluokat kertovat painetun aineiston sijainnin. Voit lukea lisää kampuskirjastojen kokoelmista kirjaston kotisivuilta.

Tiedekirjaston kirjat on luokiteltu hyllyihin tieteenalojen ja aineistotyyppien perusteella. Jokaisella teoksella on siis oma paikka kirjaston hyllyssä ja teos voi olla vain yhdessä hyllyluokassa kerrallaan.

 

Hyllypaikkatiedot kirjan signumissa

Signum kertoo hyllypaikan

Teosten selkäkansissa on selkätarroja eli signumeita, joista selviää kirjan hyllyluokka ja paikka aakkosjärjestyksessä. Uudemmissa kirjoissa on merkittynä myös kampuskirjasto (Lahti, LPR).

Hyllyluokitus kokoaa saman tieteenalan kirjoja samaan luokkaan. Lappeenrannan yleiskokoelman hyllyluokitus perustuu UDC-luokitukseen (Universal Decimal Classification) ja YKL-luokitukseen (Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä). Lahden ylsikokoelman hyllyluokitus noudattaa YKL-luokitusta.

Hylluokka on siis numerosarja, jonka mukaan teos löytyy kirjastosta. Esimerkiksi hyllyluokka 338 sisältää talouspolitiikan teoksia Lappeenrannan kampuskirjastossa. Lahdessa kirjan hyllyluokka puolestaa olisi 36.1.

Pääsana määrää teoksen paikan aakkosissa omassa hyllyluokassaan. Useimmiten pääsana on teoksen tekijän sukunimi tai teoksen nimen ensimmäinen sana. Signum-tarraan merkitään pääsanasta kolme ensimmäistä kirjainta, esim. PEL.

 

Mistä kirjan hyllysijainti löytyy?

Tiedekirjaston hankkima aineisto löytyy Primo-hakupalvelusta. LUT Primosta löytyy kaikki tiedekirjaston painettu aineisto sekä LUT-yliopiston käyttöön hankittu sähköiset aineistot. LAB Primo puolestaan sisältää painetun aineiston lisäksi LAB-ammattikorkeakoulun käyttöön hankitun sähköiset aineistot. Primon käyttöön löydät ohjeistusta Primo-oppaasta.

Teoksen löydyttyä Primo-haulla näet sen sijainnin: missä kirjastossa kirja on, missä kokoelmassa kirja sijaitsee ja mikä on sen hyllypaikka. Voit katsoa teoksen sijainnin kirjastossa kirjastokartan avulla.

Picture of Primo search result