Skip to Main Content

LUTPub-tallennusohjeet opinnäytetöille

Tutustu LUTin opinnäytetöiden ohjeisiin

LUT-yliopiston voimassa olevat opinnäytetöitä koskevat ohjeet ja mallikirjoituspohja löytyvät eLUTista (linkki avautuu uuteen selainikkunaan). Kandidaatintöille ja -tutkielmille (linkki avautuu uuteen selainikkunaan) on oma alasivunsa, samoin diplomitöille ja pro gradu -tutkielmille (linkki avautuu uuteen selainikkunaan). Huomioithan, että myös double ja triple degree -ohjelmien opinnäytetyöt kirjoitetaan LUTin mallikirjoituspohjalle.

HUOM! Mikäli LUTPub-tallennuksesi ei sisällä pdf-tiedostoa eli et hyväksy työsi julkaisua LUTPubissa, lähetä opinnäytetyösi pdf-tiedosto kirjastoon sähköpostilla lutpub(at)lut.fi. Tallenna työsi kuvailutiedot kuitenkin LUTPubiin. Lähetä pdf-tiedosto myös LUT opiskelijapalveluihin graduation(at)lut.fi arvostelua varten.

Tarkista opinnäytetyösi tiedosto ennen tallentamista

Tutustu kirjaston laatimaan tarkistuslistaan (linkki avautuu uuteen selainikkunaan) ja tee mahdolliset muokkaukset ennen LUTPubiin tallentamista. Olemme koostaneet tarkistuslistaan asiat, joihin kiinnitämme huomiota julkaisutarkistuksessamme.
Huom: kun kirjasto julkaisee tallentamasi työn LUTPubiin, työn pdf/a on heti ladattavissa avoimesta verkosta.

Opinnäytetyön saavutettavuus

Saavutettavuusvaatimukset kattavat laajasti verkkopalvelujen sisällöt ja koskevat palveluissa olevia tiedostoja, myös opinnäytetöiden pdf/a-tiedostoja. Vaatimusten tarkoituksena on varmistaa, että verkossa olevia sisältöjä pystyvät käyttämään kaikki ihmiset, vaikka heillä olisi toimintarajoitteita tai käytössään avustavaa teknologiaa. Apuvälineitä tarvitsevat ja käyttävät henkilöt, joilla on vaikeuksia käyttää tietotekniikkaa esimerkiksi aistivamman, sairauden tai kognitiivisten vaikeuksien vuoksi. Apuvälineet ovat laitteita ja ohjelmia, jotka auttavat hallitsemaan ja käyttämään eri päätelaitteita, sekä välittävät tietoa sisällöistä. Yksi esimerkki apuvälineistä ovat ruudunlukuohjelmat. Näkyvän sisällön lisäksi ruudunlukuohjelmat välittävät käyttäjälle myös koodimerkintöjä ja tietoa rakenteista, kuten otsikkotasoista tai kuvien vaihtoehtoisista teksteistä. 

Opiskelija vastaa itse opinnäytetyönsä saavutettavuudesta. eLUT-sivustolta löytyvissä opinnäytetyön Word- ja LaTeX-mallipohjissa on huomioitu saavutettavuusasiat. 

Esimerkiksi saavutettavasti.fi -sivustolta (linkki avautuu uuteen selainikkunaan) löydät ohjeita saavutettavien Word-asiakirjojen ja pdf-tiedostojen luomisesta.

Tallennuslupa ja tallennettava tiedosto

Tallennuslupa

Opinnäytetyölläsi täytyy olla ensimmäisen tarkastajan antama julkaisulupa ja työn on oltava kaikilta osin täysin valmis ennen LUTPubiin tallentamista. Et voi muokata, vaihtaa etkä ottaa pois LUTPubiin tallentamaasi opinnäytetyötä: kun kirjasto on julkaissut työsi LUTPubiin, työn pdf on heti ladattavissa avoimesta verkosta. Jos opinnäytteen sisällössä huomataan virhe LUTPubissa julkaisemisen jälkeen, virheen oikaisu tehdään luomalla Errata-dokumentti. Jos huomaat työssäsi heti julkaisemisen jälkeen jotain erikoista tai huomaat tallentaneesi väärän version työstäsi LUTPubiin, lähetä meille heti sähköposti osoitteeseen lutpub@lut.fi.

 

Tallennettava tiedosto

Tee opinnäytetyösi tekstitiedostosta (esim. Word tai LaTeX) saavutettava. Ennen opinnäytetyön tallentamista LUTPubiin, muunna työsi PDF/A-muotoon. PDF/A on pitkäaikaissäilytykseen ja arkistointiin tarkoitettu ISO-stardardoitu tiedostomuoto. Jos olet kirjoittanut opinnäytetyösi eLUTissa tarjolla olevalle  opinnäytetyön Word- tai LaTeX-mallipohjalle (linkki avautuu uuteen selainikkunaan), niissä on huomioitu saavutettavuuskriteerit. Mallipohjien liitteessä 3 ohjeistetaan kuvien ja taulukoiden alt-tekstit.

Näin muutat työsi PDF/A-muotoon Wordissa:

1. Avaa opinnäytetyötiedosto Wordissä.

2. Valitse 'Tiedosto' > 'Vie' > 'Luo PDF/XPS-tiedosto'.

3. Näkyviin tulee ikkuna, josta valitaan 'Asetukset'.

4. Lisää Asetukset-näkymässä rasti kohtaan 'PDF/A-yhteensopiva'. > 'OK'.

5. Valitse lopuksi 'Julkaise'.

 

Näin muutat työsi PDF/A-muotoon LaTeXissa: Tampereen yliopiston ohje. (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

 

Silmäile vielä tiedosto läpi: tarkista, että tekstin asettelu ja muotoilu ovat säilyneet, sivunumerointi on näkyvissä eikä pdf/a-tiedostoon ole muodostunut tyhjiä sivuja.

Tiedoston nimeäminen

Nimeä opinnäytetyösi pdf-tiedosto seuraavasti: työn tyyppi_sukunimi_etunimi.pdf, esimerkiksi diplomityo_opiskelija_oiva.pdf

Älä käytä tiedostonimessä pistettä tai erikoismerkkejä (~ ! @ # $ % ^ & * ( ) ` ; < > ? , [ ] { } ' " | )

Vältä ääkkösiä ja välilyöntejä, jos mahdollista: esimerkiksi ä-kirjaimen sijaan a ja ö-kirjaimen o, välilyönnin voi korvata merkillä _

Mieti käyttölisenssi

Opinnäytetyön tallennusvaiheessa voit valita miten tallentamaasi opinnäytetyötä saa käyttää. Tutustu käyttölisensseihin (linkki avautuu uuteen selainikkunaan) ennen tallennusta.

  • "Kaikki oikeudet pidätetään" - normaalit tekijänoikeuslain antamat oikeudet. Työhösi saa viitata.

  • Creative Commons (linkki avautuu uuteen selainikkunaan) - tekijänoikeudet säilyvät ja määrittelet käyttöehdot, joilla työtäsi saa muokata ja jakaa.