Skip to Main Content

Primo: Usein kysytyt kysymykset

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Digitaaliset aineistot

Miten pääsen käyttämään yksittäistä tietokantaa? (esimerkiksi SFS-standardit, Rakennustiedon kortistot)

Tietyn tietokannan saat käyttöösi menemällä oman organisaatiosi Primoon (LUT tai LAB Primo) ja kirjautumalla sisään käyttäen HAKA-kirjautumista. Kun olet kirjautunut, klikkaa Primon yläpalkin "Tietokantahaku" -linkkiä ja kirjoita etsimäsi tietokannan nimi hakukenttään. Hakutuloksissa LUTin ja LABin tietokannat erottaa toisistaan tietokannan nimen perässä olevasta organisaatiomerkinnästä. Valitse sen organisaation tietokanta, johon sinulla on käyttöoikeus ja klikkaa "saatavilla verkossa" -linkkiä. Linkki tietokantaan tulee otsikon "Näytä verkossa - Kokotekstin saatavuus" alle. 

AIkaisemmin käyttämääni e-kirjaa ei enää löydy, mikä neuvoksi?

Tähän voi olla useita syitä. LUTin ja LABin Primossa näkyvät eri kirjat, joten ensimmäisenä kannattaa varmistaa, että käyttää oikeaa Primo-näkymää. Primossa on myös erittäin tärkeää rajata hakuaan, e-kirjat tulevat varmimmin hakuun mukaan kun valitsee aineistotyypiksi kirjan ja saatavuudeksi "Saatavilla verkossa". Haun voi myös hakuikkunan alta kohdistaa ainoastaan otsikkoon, jolloin kirjan nimellä tulee todennäköisesti tarkka tulos. Jos kirjaa ei tästä huolimatta löydy, voi syy olla se, että e-kirjaa ei enää saa kirjastokäyttöön. Ota yhteyttä kirjastoon niin selvitämme asian. 

Miksi en pääse lukemaan artikkelin kokotekstiä?

Varmista ensin, että olet HAKA-kirjautunut sisään sen organisaation Primoon johon sinulla on käyttöoikeus. Primon kautta löytyvien artikkelien tulisi olla oletuksena kokotekstimuodossa saatavilla, ellet valitse hakusi rajauksista kohtaa "Laajenna hakutuloksiani", jolloin mukaan tulee myös artikkelien viitetietoja. Jos artikkelin tulisi olla kokotekstinä saatavilla, eikä artikkeli avaudu artikkelin tiedoissa  "Näytä verkossa - Kokotekstin saatavuus" otsikon alla olevista tietokantalinkeistä, ota yhteys kirjastoon. Primossa on myös jonkin verran artikkeliviitteitä, jotka aineistontoimittaja on merkinnyt virheellisesti kokotekstiksi, jonka vuoksi ne tulevat hakutulosjoukkoon.

Mistä saan tietää, kuinka monta lisenssiä on Primosta löytyvässä e-kirjassa?

E-kirjojen käyttöehdot vaihtelevat palveluntarjoajan mukaan ja yhtäaikaisten käyttäjien määrä voi olla rajoitettu.

Ellibs-verkkokirjastossa pääset katsomaan hankitun kappalemäärän menemällä kyseisen kirjan tietoihin Primon kautta (klikkaa Saatavilla verkossa ja sen jälkeen tietokantalinkkiä "Ellibs Library (LUT & LAB)". Kappalemäärä on merkitty kirjan tietojen alle Saatavuus -laatikkoon. 

Näyttökuva Ellibsin käyttöliittymästä, jossa saatavuus -laatikko näkyyMuuta

Miten uusin lainani?

Kirjaudu sisään Primoon HAKA-tunnuksillasi tai kirjastokortillasi (vain ulkopuoliset asiakkaat). Kun olet sisäänkirjautuneena, klikkaa oikeassa yläkulmassa näkyvän nimesi vieressä olevaa nuolta ja valitse valikosta Lainat | My Loans. 

Miten voin varata kirjoja toisesta toimipisteestä?

Kirjan varaaminen tapahtuu kirjan tiedoissa, Saatavuus -otsikon alta löytyvästä varauslinkistä. Varaus kohdistuu vapaana oleviin niteisiin toimipisteestä riippumatta. 

Voinko vaihtaa Primon kielen?

Primossa voi vaihtaa kieltä oikeasta yläkulmasta Valikko | Menu painikkeen alta kohdasta Kieli | Display language.
HUOM! Selaimen automaattista käännöstoimintoa ei kannata käyttää, koska artikkelien ja kirjojen nimet eivät käänny oikein.

Saako Primossa kirjastokortin kännykkään?

Saat käyttöösi digitaalisen kirjastokortin lataamalla kännykkääsi Ex Libriksen Library Mobile -sovelluksen. Tarkempia tietoja eLIBiksi nimetyn sovelluksen käyttöönotosta ja toiminnoista löydät eLIB-oppaasta.

Miksi kirjastokorttikirjautumisen salasana ei toimi?

Kirjastokorttia kirjautumiseen käyttävien asiakkaiden tulee ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, joko kirjasto.lappeenranta@lut.fi tai kirjasto.lahti@lut.fi. LUTin ja LABin opiskelijoiden ja henkilöstön tulee käyttää kirjautumiseen aina HAKA-kirjautumista.  

Ota yhteyttä!

Primo -kysymyksissä saat apua:

Kirjasto auttaa

Voit osallistua henkilökohtaiseen tai ryhmäohjauseen, jossa saat apua luotettavan tiedon etsimiseen ja tietokantojen käyttöön. . 

Varaa aika henkilökohtaiseen ohjaukseen.

Katso ryhmäohjauksen ajat ja ilmoittaudu. 

Perehdy ennen opastukseen tuloasi tiedonhankinnan itseopiskelumateriaaleihin ja Primon käyttöön. Mieti myös jo valmiiksi muutama aihettasi kuvaava hakusana sekä suomeksi että englanniksi.

Voit myös kysyä apua kirjastonkotisivujen chatista tai sähköpostitse kirjasto@lut.fi.