Skip to Main Content

Primo: Haku

1. Kirjaudu sisään korkeakoulutunnuksillasi, jotta saat käyttöösi myös korkeakoulusi e-aineistot. 

2. Kirjoita hakusanat. Voit katkaista hakusanan *-merkillä ja voit yhdistää hakusanoja AND tai OR -operaattoreilla. 

3. Tarkennettuun hakuun pääset täältä. 

4. Tietokantahaku ja Lehtihaku löytyvät LUT ja LAB Primojen ylävalikosta. Tietokantahaku-välilehdeltä löydät omat korkeakoulusi tietokannat listattuna. Lehtihaulla voit etsiä tiettyä julkaisua ja tehdä hakuja ko. julkaisun artikkeleistä. Voit tehdä lehtihaun myös tarkennettuna hakuna. 

LUTin ja LABin Primoissa haku tehdään oletuksena Kaikista aineistoista, eli saat yhdellä haulla painetut ja sähköiset kirjat, lehdet, artikkelit, tietokannat, opinnäytteet ja muun aineiston. Valitsemalla Kirjaston kokoelmat löydät painetut aineistot, e-kirjat ja opinnäytteet. 

Hakulaatikon alapuolella on kaksi alasvetovalikkoa, jossa voit tarkentaa hakuasi. Kaikki kentät -valikosta voit rajata hakua otsikon, tekijän, aiheen, ISSN tai ISBN:n mukaan. Kuva primon etusivusta

Kun olet tehnyt haun ja saat alustavat hakutulokset näkyviin, voit rajata hakutuloksia oikealla olevasta Muokkaa hakuasi -valikosta. Kuvassa Primon rajauspalkki

Laajenna hakutuloksiani  

Primo näyttää oletuksena vain sellaiset artikkelit, jotka pääset lukemaan kokonaan. Jos haluat laajentaa hakutuloksiasi myös pelkkiin abstrakteihin valitse valitse tämä.  

Saatavuus

Voit rajata hakutuloksesi vain e-aineistoihin valitsemalla saatavilla verkossa -rajauksen, tai painettuun aiheistoon valitsemalla saatavilla kirjastossa rajauksen. 

Vertaisarvioidut kausijulkaisut rajaa hakutulokset vertaisarvioituihin lehtiartikkeleihin. Tämä rajaus ei ole aukoton, hakutuloksiin voi tulla vertaisarvioitujen julkaisujen sisällä olevia muita artikkeleita esim. kirja-arvosteluja tai pääkirjoituksia. Haku ei sisällä vertaisarvioituja kirjoja. 

Aineistotyyppi 

Aineistotyyppi rajauksesta voit pääset tarkentamaan hakutuloksia esimerkiksi artikkelleihin, kirjoihin, sanomalehtiin jne. 

Kirjasto 

Jos haluat tarkistaa mitkä hakutuloksesi kirjoista ovat saatavilla Lappeenrannassa tai Lahdessa, käytä kirjasto-rajausta.

Tietokannat löydät helpoiten ylävalikon Tietokantahaun kautta. Perushaku löytää myös tietokannat, mutta ne eivät välttämättä ole hakutulosten kärjessä. Tietokantahaussa voit etsiä tietokantaa nimellä tai voit selata vasemmalla olevaa tietokannat aiheittain-listaa. Vinkkejä oman alasi keskeisiin tietokantoihin löydät myös oman alasi oppaista. 
 
Tietokantaan pääset, kun ensin klikkaat hakutuloslistan saatavilla verkossa -linkkiä tai tietokannan nimeä. Tämä avaa uuden näkymän, jossa on Näytä verkossa-osio ja joka näyttää tietokannan saatavuuden. Klikkaamalla tietokannan nimeä Näytä verkossa -osiossa pääset tietokantaan. Muista kirjautua Primoon korkeakoulutunnuksillasi ennen tietokantaan kirjautumista. 

Huomaa, että esimerkiksi EBSCO- ja Alma-tietokantoja on useita. Jos et tee hakua koko tietokannan nimellä, etsimäsi tietokanta ei välttämättä ole ensimmäinen hakutulos.  

Tutustu tietokantojen omiin hakuohjeiisiin apua e-aineistojen käyttöön -oppaassa

Lehdet tai kausijulkaisut löydät helpoiten Primon ylävalikon Lehtihaun kautta. Voit etsiä tiettyä lehteä kirjoittamalla julkaisun nimen tai ISSN-numeron hakukenttään. Voit selata lehtiä aihealueen mukaan vasemmalla olevaan Lehdet kategorian mukaan. Lehtihaussa on ainoastaan ulkomaisia julkaisuja, kotimaiset julkaisut löydät tietokantojen kuten Medic, Must Read ja Alma Talent Media-arkiston kautta. 

Tutustu myös tieteellisten lehtien selailuun suunniteltuun Browzine-verkkopalveluun. 

Apua, ei hakutuloksia?

Jos hakusi ei tuota lainkaan tuloksia, kokeile näitä:

  • Varmista, että olet oikeassa Primossa. LUTin opiskelijoiden ja henkilökunnan aineistot löytyvät LUT Primosta ja LABin LAB Primosta
  • Tarkista, mihin hakusi kohdistuu. Hakusanoja kirjoittaessasi voit valita kohdistuuko hakusi kaikkeen Primon sisältöön (kaikki aineistot) vai ainoastaan kirjaston kokoelmiin (painetut aineistot, opinnäytteet ja e-kirjat)
  • Muokkaa hakuasi. Esimerkiksi kokonaisilla viitetiedoilla hakeminen ei usein tuota tulosta, vaan hakusanoina kannattaa käyttää esimerkiksi aihetta kuvaavia sanoja tai artikkelin tai sen tekijän nimeä. Jos etsit jotain tiettyä lehteä, käytä ylävalikosta löytyvää lehtihakua.
  • Hae yksittäisestä tietokannasta. Uusimmat artikkelit löytyvät Primon kautta pienellä viiveellä, joten jos tiedät missä tietokannassa artikkelin tulisi olla, käytä ylävalikosta löytyvää tietokantahakua päästäksesi suoraan kyseiseen tietokantaan.