Paljon julkisuudessa huomiota viime aikoina ovat saaneet laajat kielimallit, joita on koulutettu tekoälyn avulla. Tällaista tekniikkaa käyttää mm. ChatGPT. Laajat kielimallit eivät ole hakukoneita, vaan ne tuottavat vastauksia perustuen sanojen peräkkäin esiintymisen todennäköisyyksiin. Laajojen kielimallien kouluttamiseen käytetään suuria tekstimassoja, joiden pohjalta se luo vastauksensa tilastollisen mallin perusteella. Kielimallin kanssa voi keskustella hyvin samaan tapaan kuin ihmisenkin, mutta vastaukset saattavat myös olla epäluotettavia tai täysin keksittyjä.
Osa laajoihin kielimalleihin perustuvista työkaluista hyödyntää myös hakukoneita. Tällaisia ovat mm. ChatGPT4, Bing Chat, Perplexity.ai ja Google Bard. Näissä kielimalli tulkitsee annetun kysymyksen ja tekee sen perusteella hakukoneella haun. Hakukone palauttaa kielimallille tulokset ja kielimalli muotoilee vastauksen saamiensa lähteiden pohjalta. On tärkeää muistaa, että myös näissä vastaukset saattavat sisältää väärää tietoa ja kielimallin itse tuottamia tuloksia.
Vahvuudet |
Heikkoudet |
|
|
Lähde: Suominen, O. 2023. Tekoälyn mahdollisuudet kirjastomaailmassa. Kirjastoverkkopäivät 25.10.2023. Viitattu 13.11.2023. Saatavissa https://www.youtube.com/watch?v=46d7ftKsrd8&list=PLa9kvrI3VLf5osSznj9zkXj0zA4tbxByd&index=6