Skip to Main Content

Tekoäly tiedonhankinnan apuna

Miten viittaan tekoälyyn?

Jos tekoälyn laatimaa tekstiä tai kuvaa käytetään joko sellaisenaan tai muokattuna, tulee siihen viitata kuten muihinkin käytettyihin lähteisiin. Vaikka tekoälyllä tuotettua kuvaa tai tekstiä ei toisteta seuraaville käyttäjille sellaisenaan, tieto käytetystä tekoälystä ja sen versiosta mahdollistaa samankaltaisen kehotteen tekemisen, jolloin päästään ainakin lähelle käyttämääsi lähdettä. On suositeltavaa myös tallentaa tekoälyltä saamansa vastaukset itselleen mahdollista jatkokäyttöä varten.

Huom! Nämä ohjeet poikkeavat opinnäytetöiden ohjeista, katso opinnäytetöiden tekoälytyökalujen käytänteet  (LAB & LUT) ja opinnäytetöiden viittausohjeet (LAB & LUT).

Suuret kielimallit

Tekoälyn kehittäjä. Julkaisuvuosi. Tekoälylle esitetty kysymys tai tehtävä. Käytetty tekoäly ja sen versio jos tiedossa. Viittaamisen ajankohta. Saatavuus eli verkko-osoite.

OpenAI. 2023. Miten hyödyntää tekoälyä opiskelussa? ChatGPT-3.5. Viitattu 7.9.2023. Saatavissa https://chat.openai.com/

Google. 2023. Miten hyödyntää tekoälyä opiskelussa? Google Bard kokeilu. Viitattu 7.11.2023. Saatavissa https://bard.google.com/chat

Tekoälyllä laaditut kuvat

Tekoälyn kehittäjä. Julkaisuvuosi. Tekoälylle annettu kehote. Käytetty tekoäly ja sen versio jos tiedossa. Viittaamisen ajankohta. Saatavuus eli verkko-osoite.

Midjourney. 2023. Photorealistic unicorn. Midjourney. Viitattu 7.11.2023. Saatavissa https://www.midjourney.com/home

OpenAI. 2023. Sunset in the mountains. DALL-E2. Viitattu 7.11.2023. Saatavissa https://labs.openai.com/

HUOM! Tutustu käyttämäsi palvelun käyttöehtoihin. Esimerkiksi Midjourneyn ilmaiskäyttö edellyttää kuvien lisensointia CC-BY-NC ehdolla, lue lisää Midjourneyn käyttöehdoista