Skip to Main Content

Vinkkejä LUTin opinnäytetyön ohjaajille

Julkinen asiakirja - julkaisemisen vaihtoehdot

Julkinen asiakirja

Opinnäytetyö on lähtökohtaisesti lain (Suomen perustuslaki 12.2 §; Julkisuuslaki 1 §) (linkit avautuvat uuteen selainikkunaan) mukaan julkinen asiakirja. Opinnäytetyön julkisuus tarkoittaa, että työn kuvailutiedot ja tiivistelmä(t) ovat avoimesti nähtävissä LUTPubissa, ja opinnäytetyötiedosto on luettavissa LUTPubissa tai on pyydettäessä saatavilla.

LUTPub-tallennus ja sen vaihtoehto

  1. Opinnäytetyön julkaiseminen LUTPub-julkaisuarkistossa on ensisijainen vaihtoehto. Tällöin kuvailutiedot ja opinnäytetyötiedosto ovat luettavissa avoimesti verkossa.

    Opiskelija voi myös sopia opinnäytetyönsä viivästetystä julkaisemisesta (max. 2 v.). Tällöin opiskelija täydentää embargo-päivämäärän tallentaessaan opinnäytetyönsä LUTPubiin. Embargollinen opinnäytetyötiedosto avautuu luettavaksi LUTPubissa vasta embargo-ajan päätyttyä. Työn voi pyytää luettavaksi embargon voimassaolon aikana kirjastosta (asiakirjapyyntö). Kirjasto lähettää työn tiedoston sitä pyytäneelle sähköpostilla. LUTPubiin tallennettava opinnäytetyötiedosto ei siis saa sisältää mitään luottamuksellista sisältöä.
     
  2. Ellei opiskelija halua julkaista opinnäytetyötiedostoa LUTPubissa, vaihtoehtona on työn tallentaminen LUTin arkistoon (ohje, linkki avautuu uuteen selainikkunaan). Opinnäytetyön kuvailutiedot ovat tällöinkin LUTPubissa avoimesti luettavissa. Työn voi pyytää luettavaksi LUTin asiakirjapalveluista (asiakirjapyyntö).

Saavutettavuus

Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että verkkopalvelut ovat mahdollisimman helppokäyttöisiä erilaisille ihmisille. Saavutettavuusvaatimukset kattavat laajasti verkkopalvelujen sisällöt ja koskevat palveluissa olevia tiedostoja, myös opinnäytetöitä. Saavutettavuusvaatimusten tarkoituksena on varmistaa, että verkossa olevia sisältöjä pystyvät käyttämään kaikki ihmiset, vaikka heillä olisi toimintarajoitteita tai käytössään avustavaa teknologiaa. Apuvälineitä tarvitsevat ja käyttävät henkilöt, joilla on vaikeuksia käyttää tietotekniikkaa esimerkiksi aistivamman, sairauden tai kognitiivisten vaikeuksien vuoksi. Apuvälineet ovat laitteita ja ohjelmia, jotka auttavat hallitsemaan ja käyttämään eri päätelaitteita, sekä välittävät tietoa sisällöistä. Yksi esimerkki apuvälineistä ovat ruudunlukuohjelmat. Näkyvän sisällön lisäksi ruudunlukuohjelmat välittävät käyttäjälle myös koodimerkintöjä ja tietoa rakenteista, kuten otsikkotasoista tai kuvien vaihtoehtoisista teksteistä. 

Opinnäytetyötä tehdessä, tai viimeistään sen julkaisemisen yhteydessä, on kiinnitettävä huomiota opinnäytetyötiedoston saavutettavuuteen. 

Lisää tietoa saavutettavuudesta: (linkit avautuvat uuteen selainikkunaan)

Kirjastolle hankittujen e-aineistojen käyttö opinnäytetöissä

Myös LUT-tiedekirjastoon hankittu elektroninen aineisto on tekijänoikeuslain suojaamaa. Aineistojen käyttöehdot vaihtelevat aineistoittain riippuen kustantajien tekemistä sopimuksista ja käyttöehdoista. Sekä kirjaston että aineistojen käyttäjien on noudatettava lisenssisopimuksissa määriteltyjä aineistokohtaisia käyttöehtoja! Sopimuksissa määritellään tarkasti aineiston käyttöoikeudet ja -rajoitukset. Ne koskevat esimerkiksi tulostamista, digitaalista kopiointia, linkittämistä ja lähdeviittaamista. Tietoa e-aineistojen käyttöoikeuksista ja -rajoituksista on kirjaston oppaassa (linkki avautuu uuteen selainikkunaan).

 

LUTin opinnäytetyöohjeet ja mallikirjoituspohjat

LUTin opinnäytetyöohjeistus ja mallikirjoituspohjat ovat eLUT-portaalissa sivuilla Kandidaatintyö ja kandidaattitutkielma ja Diplomityö / Pro gradu -tutkielma (linkit avautuvat uuteen selainikkunaan). Mallikirjoituspohjat sisältävät myös ohjeistusta. Mallikirjoituspohjia päivitetään tarpeen vaatiessa ja uusin versio löytyy eLUTista.

Hyödyllisiä linkkejä

(linkit avautuvat uuteen selainikkunaan)

Kysyttävää? Lähetä viesti

Kun sinulle tulee kysyttävää, voit lähettää meille sähköpostia lutpub@lut.fi.

Saavutettavuusseloste | Accessibility Statement