Skip to Main Content

LAB Informaatiolukutaidon perusteet

LAB Primo

LAB Primo on LUT-tiedekirjaston hakupalvelu, joka löytää painetut aineistot, sähköiset aineistot ja tietokannat yhdellä haulla.

Kirjautumalla (LABin käyttäjätunnuksella ja salasanalla eli ns.Haka-tunnistautumisella) sisään voit:

  • saat käyttöösi e-aineistot
  • uusia lainasi ja tehdä varauksia
  • tallentaa suosikkeja, hakuja ja asettaa hakuvahdin

Lue lisää Primon käytöstä Primo-oppaasta.

Google Scholar

Google Scholar on Googlen korkeakouluopintoihin sopivan tiedon löytämiseen suunniteltu hakukone, joka keskittyy akateemisten julkaisujen ja korkeakoulujen tuottamien sisältöjen etsimiseen. Samalla näet myös, kuinka paljon artikkeliin on viitattu, eli kuinka paljon sitä on omalla alallaan käytetty uusien tutkimusten lähdeaineistona. Scholarin avulla voit myös tutkia yksittäisen kirjoittajan muita artikkeleita, ja sitä kuinka paljon hän ylipäätään on julkaissut tieteellisiä artikkeleita. Valitettavasti Google Scholarissa törmäät usein maksumuuriin, läheskään kaikki sitä kautta löytyvät aineistot eivät ole luettavissa ilman tietokantojen asiakkuuksia. Lue vinkkejä Google Scholarin hakuihin >

Katso myös: 

Tietokannat

LAB Primosta haettaesssa tuloksia tulee monista tietokannoista, mutta valitettavasti kaikkien tietokantojen koko sisältö ei löydy Primosta. Tee siis hakuja myös suoraan oman alasi tietokannoista. Sopivat tietokannat löydät alasi oppaasta: 

Alternative Access

Jos etsimäsi artikkeli ei ole saatavilla kirjaston tietokannoista. ​Voit kokeilla seuraavia vaihtoehtoisia tapoja artikkelin hankkimiseksi: 
  • Etsi artikkeli avoimen julkaisun palveluista esim. Google Scholarista.
  • Tilaa artikkeli kirjaston kaukopalvelun kautta. 
  • Pyydä artikkeli suoraan tutkijalta, tai Twitterissä tunnisteella #CANIHAZPDF.
Lisätietoa alternative accessista, avoimista tiedejulkaisuista ja julkaisuarkistoista Avoin tiede ja TKI -oppaassa