Skip to Main Content

LAB - Tiedonhankinnan työkalupakki

Miten tiedonhakuun kannattaa ryhtyä ja mitä vaiheita siihen kuuluu? Työkalupakki auttaa vaihe vaiheelta eteenpäin.

Merkitse lähteet oikein

Lähdemerkintojen tekemisen ohjeistus esimerkkeineen löytyy eLABista (AMK ja YAMK).

Lähdemerkintöjä varten tarvittavia tietoja löydät esimerkiksi LAB Primosta "Viite" kuvakkeen takaa, Harvard -muoto on lähinnä LABin omaa käytännettä. Muista kuitenkin muokata viittaus aina LABin käytänteiden mukaiseen muotoon!

Primon tietuenäyttö, jossa näkyvillä esimerkkiviite Harvard -viittaustyylin mukaan

Zotero

Zotero on ilmainen viitteidenhallintaohjelma, jolla voit kerätä lähteidesi tiedot yhteen paikkaan ja jolla voit lisätä viittauksia ja lähdeluettelon tekstiisi. Ota Zotero käyttöön lataamalla Zotero standalone ja Zotero connector selaimen lisäosa Zoteron sivuilta ja tekemällä oman Zotero-tilin.  

Zotero toimii Microsoft Wordin ja Google Docsin kanssa:

  • Kun asennat Zoteron koneellesi, Wordin lisäosa asentuu automaattisesti. (Sulje Zoteron asentamisen ajaksi MS Office -ohjelmat, kuten Word, PowerPoint ja Outlook.)
  • Kun asennat Zotero Connector lisäosan selaimeen, Zotero lisäosa asentuu samalla automaattisesti Google Docsiin.

LAB julkaisujen tyylin asentaminen Zoteroon

Kun olet tallentanut tyylitiedoston:

  • Klikkaa Zoteron yläreunan valikkorivillä Edit ja valitse Preferences (vanha versio) tai Settings (uusi versio) 
  • Varmista, että olet Cite osiossa Styles-välilehdellä.  
  • Klikkaa Style Manager -osion oikeassa alalaidassa näkyvää plus-painiketta.
  • Etsi tallentamasi tyylitiedosto Add Style -ikkunassa, valitse tiedosto  ja klikkaa Open.
  • Varmista vielä, että Citation Options -osion Incluce URLs of paper articles in references on valittu, muuten artikkeliviitteissä ei näy viitattu päivämäärää. 
  • Klikkaa OK.

Tyyli on nyt asennettu ja valmiina käytettäväksi. Huomioi, että  tyyli muotoilee viitteitä useimmin käytettyihin lähteisiin: kirja, luku kirjassa, lehtiartikkeli, Internet-lähde/verkkosivu, konferenssiesitelmä, standardi, laki tai säädös & opinnäyte. Jos käytät myös muita lähteitä, kirjoita viitteet niihin käsin viittausohjeiden mukaisesti. Tyyli poikkeaa pieniltä osin LABin AMK- & YAMK-ohjeiden tyylistä. 

Jos huomaat viittauksessa jotain outoa, tarkista, täydennä ja korjaa tiedot Zoterossa, näin tiedot päivittyvät oikein myös tekstinkäsittelyohjelmaan.

Lue lisää Zotero-oppaasta 

Lähdeviittaus

Tieteelliseen kirjoittamiseen ja hyvään tieteelliseen käytäntöön kuuluu lähteisiin viittaaminen. Tekijällä on tekijänoikeuteen perustuva oikeus tulla mainituksi niissä yhteyksissä, jossa heidän teoksiaan käytetään lähdemateriaalina. Lisäksi lähdeviittauksen osoittavat lukijalle, että olet perehtynyt aiheeseesi ja ne kertovat, mihin perustat väitteesi. Viitteet kertovat myös lukijalle millaista aineistoa (kirja, artikkeli, www-sivut, väitöskirja jne.) olet käyttänyt lähteenä.