Kun aloitat LAB Primon käytön, kirjaudu sisään sivuston oikeasta yläreunasta hakatunnuksillasi (LAB opiskelijat ja henkilökunta).
Hakua rajaamalla saat paremmin toiveitasi vastaavan hakutuloksen. Käytännöllisiä rajausvaihtoehtoja ovat esimerkiksi:
Vinkki! Muokkaa hakuasi (rajaustoiminnon) saa esille LAB Primossa, kun olet tehnyt ensimmäisen haun.
Aloita hakeminen löytämilläsi hakusanoilla. Suomenkielisillä hakusanoilla tuloksia voi tulla vähän, käytä silloin yleisempiä sanoja (esim. ammattikorkeakouluopiskelijat -> opiskelijat)
Tehtyäsi haun voit rajata saamaasi hakutulosta oikean reunan valikon avulla. Hakua kannattaa rajata esimerkiksi saatavuuden, aineistotyypin tai julkaisuvuoden mukaan.
Hakuja kannattaa tehdä myös englanniksi. Erityisesti tutkimusartikkeleita julkaistaan lähinnä englanniksi, niitä löytyy rajaamalla haku vertaisarvioituihin kausijulkaisuihin (ks. video Primo: tieteellisten artikkeleiden haku (4:12)). Englanninkielisillä hakusanoilla hakutuloksia tulee enemmän, joten hakusanat voivat olla tarkempia ja rajauksia enemmän. Voit myös tarkentaa hakua ja pienentää hakutulosta kohdistamalla haun aihekenttään hakuikkunan alla olevasta pudotusvalikosta (oletus "Kaikki kentät"). Jos kokeilet useita eri hakusanoja, klikkaa "Muista kaikki suodattimet" -kuvaketta haun rajausten alta jotta tekemäsi rajaukset ovat voimassa myös uusissa hauissasi.
Lisätietoja löytämistäsi hakutuloksista saat klikkaamalla hakutuloksen otsikkoa. Lisätiedoista löydät esimerkiksi tiivistelmän ja aihetta kuvaavia sanoja ja viittausohjeen. Verkkomateriaalin linkki löytyy joko hakutuloslistalta (Download PDF tai Read online) tai "Saatavilla verkossa" linkkiä klikkaamalla.
Jos saat perushaussa turhan suuren määrän hakutuloksia ja joukossa on paljon sellaisia, jotka eivät ole aiheesi kannalta osuvia, kannattaa kokeilla tarkennettua hakua.
Tarkennetun haun puolella voit kohdistaa haun esim. otsikkoon tai aiheeseen (ao. kuvassa). Voit myös halutessasi kohdistaa jonkun hakusanoista esim. otsikkoon ja toisen aiheeseen. Otsikkoon kohdistaminen on jo hyvin tarkka rajaus, jota käyttämällä aiheeseen sopivia artikkeleita voi jäädä pois. Aiheeseen kohdistamalla taas varmistuu siitä, että hakusana on varmasti ainakin yhtenä keskeisenä aiheena hakutuloksina saaduissa julkaisuissa.
Voit myös halutessasi tehdä rajaukseen julkaisuajankohtaan, mutta sen ehtii tehdä myös seuraavassa vaiheessa, kun haku on tehty.
Jos etsit tutkimusartikkeleita, kannattaa haku rajata vertaisarvioituihin kausijulkaisuihin (ao. kuvassa).
Vinkki! Voit tallentaa hakusi hakutuloslistan yläreunan "Tallenna haku" painikkeella ja yksittäisiä hakutuloksia voit tallentaa kunkin hakutuloksen yhteydessä olevasta nastasta. Tallennetut haut ja hakutulokset löydät oikeasta yläreunasta oman nimesi alta kohdasta Suosikit.