Skip to Main Content

Usein kysytyt kysymykset

Lainaus

Kyllä vain, asiakkaat voivat lainata asiakaspalvelupisteeltä palveluaikoina henkilöllisyytensä todistamalla.
LUTin ja LABin opiskelijat ja henkilökunta voivat ladata digitaalisen kirjastokortin Ex Libris Library Mobile -sovelluksessa.
Kokeile säätää puhelimen näytön kirkkautta tai käännä puhelin vaakatasoon (suurentaa viivakoodin).
Jos sovellus ei toimi, päivitä ja kirjaudu sovellukseen uudestaan. Jos se ei auta, niin poista sovellus ja asenna se uudestaan. Varmista myös, että puhelimesi sisäisestä tallennustilasta lähes kaikki ei ole käytetty.
Tule käymään asiakaspalveluspisteessä aukioloaikana tai ota yhteyttä sähköpostiin kirjasto.lappeenranta@lut.fi tai kirjasto.lahti@lut.fi, niin selvitetään asia.
Voit myös tarkistaa Primosta asiakastiedoistasi ovatko maksut ylittäneet lainakieltorajan (15 euroa) ja maksaa maksut.
Jos portit hälyttävät, palaa takaisin kirjastoon lainausautomaatille ja lainaa kirja uudestaan, sillä todennäköisesti aiempi lainaus ei ole onnistunut.
Lainakieltoon joutuu, kun maksamattomia maksuja on vähintään 15 euroa tai laina on yli 28 päivää myöhässä.
Lainakiellosta pääsee palauttamalla myöhässä olevan aineiston ja maksamalla kaikki kertyneet myöhästymismaksut. Myöhästymismaksuja ei voi maksaa osamaksulla.
Melkein kaikkea saa lainaksi. Poikkeuksia ovat mm. käsikirjastokokoelma ja Lappeenrannan lehdet. Aineistoa, jota ei lainata kotiin, voi lukea kirjastossa.
Laina-ajat vaihtelevat neljästä viikosta vuorokauteen riippuen kokoelmasta.
Voit tarkistaa laina-ajat Primo-hakupalvelusta. Laina-aika näkyy kirjan tiedoissa toimipaikan nimen jälkeen. Saman kirjan niteillä voi olla useita eri laina-aikoja.
Kesällä on pitemmät laina-ajat kirjaston ollessa suljettuna.

Uusinta

Lainan voi uusia, jos kirjaan ei ole varausta, eikä sen kokonaislaina-aika ole täynnä. Voit uusia lainasi Primon kautta (kirjaudu sisään, klikkaa oikeassa yläkulmassa näkyvän nimesi vieressä olevaa nuolta ja valitse valikosta Lainat | My Loans), eLIB-sovelluksessa tai tulemalla kirjastoon palveluaikoina. Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse (kirjasto.lappeenranta@lut.fi tai kirjasto.lahti@lut.fi) ja me uusimme lainat puolestasi. Lyhytlainoja ei voi uusia.
Lyhytlaina on tarkoitettu nopeasti kiertäväksi kappaleeksi ja kurssikirjojen kohdalla "hätäavuksi", jos kaikki muut kurssikirjat ovat lainassa. Siksi sama asiakas ei saa pitää kirjaa, vaan muillekin tulee antaa mahdollisuus lainata se. Lyhytlainoja ei voi myöskään varata.
Primossa lainalle on määritelty kokonaislaina-aika. Lainaa voi uusia siihen asti, kun kokonaislaina-aika täyttyy, ellei kirjaan ole varauksia. Eräpäivä siirtyy 14 tai 28 vuorokautta eteepäin uusimishetkestä. Kirja tulee palauttaa kirjastoon kokonaislaina-ajan tultua täyteen tai jos kirjaan on varaus. Kurssikirjojen lyhytlainoja (1 vrk:n laina-aika) ei voi uusia.

Näin tarkistat lainasi kokonaislaina-ajan:
  • 1. Kirjaudu tunnuksellasi Primoon.
    2. Klikkaa nimeäsi (oikeassa yläkulmassa).
    3. Avaa 'Lainat'. Klikkaa kirjan nimen kohdalla oikeassa laidassa olevaa väkästä. Näet uusintojen takarajan 'Pisin sallittu uusinta-aika' -kohdasta.
Kyllä, voit. Huomio kuitenkin, että uusi eräpäivä lasketaan uusimispäivästä.
Syynä voi olla joko se, että lainojen uusimiskerrat ovat täyttyneet tai se, että olet lainauskiellossa maksamattomien maksujen vuoksi.