Skip to Main Content

Usein kysytyt kysymykset

E-aineistot: kirjat, lehdet, tietokannat

LUT-tiedekirjaston tilaamien aineistojen käyttöoikeus on LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoilla ja henkilökunnalla. E-aineistot tilataan korkeakouluille erikseen, eikä LABin tunnuksilla ole pääsyä LUTin aineistoihin, eikä toisinpäin.
E-aineistot ovat käytettävissä organisaatiokohtaisesta Primo-näkymästä, LUT Primosta (LUT-yliopisto) ja LAB Primosta (LAB-ammattikorkeakoulu)
Ulkopuoliset asiakkaat voivat käyttää e-aineistoja LUT-tiedekirjaston Walk-In-koneilla kirjaston asiakaspalveluaikoina.
Käyttöehdot on määritelty aineistojen lisenssiehdoissa. Lisenssiehdot vaihtelevat aineistoittain.
E-aineistojen etäkäyttö on mahdollista LUTin tai LABin käyttäjätunnuksilla LUT Primon tai LAB Primon kautta. Kaikissa e-aineistoissa ei ole etäkäyttömahdollisuutta.
Ongelmiin voi olla monia syitä:
Yleiset syyt: Vaihda selainta tai käytä selaimen Private/Incognito -toimintoa. Tarkista että verkkoyhteys toimii. Kokeile käynnistää laite uudelleen.
Primoon liittyvät syyt: Onko sinulla LUT/LAB käyttäjätunnus, ja olethan kirjautunut omaan Primoosi? Pääsetkö muihin e-aineistoihin? Jos et, syy voi olla käyttäjätunnuksessasi. Käytätkö VPN:ää - voit kokeilla ottaa sen pois päältä.

Lisää ratkaisuvaihtoehtoja löydät e-aineisto-oppaasta.
Voit myös ottaa yhteyttä yhteyttä kirjastoon: kirjasto@lut.fi.
Kun olet kirjautunut sisään oman korkeakoulusi Primoon, valitse Primon yläpalkista "Tietokantahaku". Kirjoita etsimäsi tietokannan nimi hakukenttään. Klikkaa "saatavilla verkossa" -linkkiä. Linkki tietokantaan tulee otsikon "Näytä verkossa - Kokotekstin saatavuus" alle.
Tähän voi olla useita syitä. LUTin ja LABin Primossa näkyvät eri kirjat, joten ensimmäisenä kannattaa varmistaa, että käyttää oikeaa Primo-näkymää. Primossa on myös erittäin tärkeää rajata hakuaan, e-kirjat tulevat varmimmin hakuun mukaan kun valitsee aineistotyypiksi kirjan ja saatavuudeksi "Saatavilla verkossa". Haun voi myös hakuikkunan alta kohdistaa ainoastaan otsikkoon, jolloin kirjan nimellä tulee todennäköisesti tarkka tulos. Jos kirjaa ei tästä huolimatta löydy, voi syy olla se, että e-kirjaa ei enää saa kirjastokäyttöön. Ota yhteyttä kirjastoon niin selvitämme asian.
Varmista ensin, että olet HAKA-kirjautunut sisään sen organisaation Primoon johon sinulla on käyttöoikeus. Primon kautta löytyvien artikkelien tulisi olla oletuksena kokotekstimuodossa saatavilla, ellet valitse hakusi rajauksista kohtaa "Laajenna hakutuloksiani", jolloin mukaan tulee myös artikkelien viitetietoja. Jos artikkelin tulisi olla kokotekstinä saatavilla, eikä artikkeli avaudu artikkelin tiedoissa "Näytä verkossa - Kokotekstin saatavuus" otsikon alla olevista tietokantalinkeistä, ota yhteys kirjastoon. Primossa on myös jonkin verran artikkeliviitteitä, jotka aineistontoimittaja on merkinnyt virheellisesti kokotekstiksi, jonka vuoksi ne tulevat hakutulosjoukkoon.