Hyvä tutkimusaineistojen hallinta tulee varmistaa tutkimusprosessin alusta lähtien ja aineisto tulee tehdä käyttökelpoiseksi ja löydettäväksi FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) –periaatteiden mukaisesti.
LUT-korkeakoulut suosittelevat kaikissa tutkimushankkeissa aineistonhallintasuunnitelman laatimista esim. DMPTuuli-työkalua käyttäen ja aineistojen kuvailutiedoista (metatiedoista) huolehtimista.
LUT-korkeakoulut tarjoavat yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa tutkimusdatainfrastruktuurin, joka käsittää aineistojen hallintaa, käyttöä, löydettävyyttä ja jakamista tukevia työvälineitä ja palveluita. Jos ylläolevat palvelut eivät sovi tarpeisiisi, ota yhteyttä tiedekirjastoon.
Aineistojen avaamisessa suositellaan käytettävän Creative Commons –lisenssejä, joilla voidaan määrittää jatkokäytön avoimuutta. Tutkimusaineistolle suositellaan mahdollisimman avointa lisenssiä.
LUT-tiedekirjasto tarjoaa opastusta ja neuvontaa aineistonhallintasuunnitelmien tekemiseen sekä kommentoi DMP:iä tyypillisesti rahoitushakujen yhteydessä. Vältämme valmiiden vastauksien tarjoamista emmekä kirjoita suunnitelmia hakijan puolesta, mutta neuvomme hyvissä käytännöissä ja aineistonhallintaan liittyvässä päätöksenteossa. Joissain hauissa organisaatioiden tulee hyväksyä DMP ennen rahoituksen maksamista ja otamme DMP:hen kantaa kirjaston osalta.
IDA - Tutkimusdatan säilytyspalvelu
Etsin - Tutkimusaineistojen hakupalvelu
Qvain - Tutkimusaineistojen kuvailutyökalu
AVAA - Avointen aineistojen julkaisualusta
CSC Data Management videot YouTubessa
Tiedejatutkimus.fi - Tutkimusaineistot
Tietoarkisto - Tutkimusaineistojen palveluinfrastruktuuri
Aila - Tietoarkiston aineistojen hakupalvelu
EUDAT - Collaborative Data Infrastructure (CDI): Data management, access, re-use, preservation and analysis service
Zenodo - Research data repository
eDuuni - Sähköinen työskentely-ympäristö
DMPTuuli - Työkalu aineistonhallintasuunitelman tekoon