Skip to Main Content

Tutkimusaineistojen hallinta LUT-korkeakouluissa: Lisensiointi ja viittaaminen

Hyvät käytännöt ja ohjeet tutkimusaineistojen hallintaan

Tutkimusaineistojen tekijänoikeudet

Tutkimusaineisto ei ole aina automaattisesti tekijänoikeudella suojattua, vaan sen tekijänoikeudellinen suoja riippuu aineiston sisällöstä. Tutkimusaineiston tekijänoikeudellinen suoja määräytyy samoin kuin minkä tahansa muunkin teoksen. Tapauskohtaisesti tulee miettiä, onko aineisto omaperäinen ja itsenäinen. Oleellinen kysymys pohdittaessa aineiston tekijänoikeudellista suojaa on, voisiko kukaan muu samaan työhön ryhtyessään päätyä samanlaiseen lopputulokseen.

Tutkimusaineisto voi olla kokonaan tekijänoikeudella suojattu, osittain suojattu tai ilman tekijänoikeudellista suojaa. Esimerkiksi teoskynnyksen ylittäviä osia voivat olla runot, valokuvat, piirustukset ja tietokoneohjelmat. Tekijänoikeuden lisäksi tutkimusaineisto voi saada myös lähioikeussuojaa. Lähioikeussuoja voi koskea mm. valokuvia, luetteloita ja tietokantoja.
 

Lähde:
https://avointiede.fi

Creative Commons -lisenssit

Creative Commons -lisenssit soveltuvat käytettäväksi kaikkien avointen sisältöjen julkaisemisessa, pois luettuna avointen tietokoneohjelmistojen julkaisu, koska niille on omia lisenssejä.

Teoksen julkaiseminen CC-lisenssillä ei tarkoita tekijänoikeuksista luopumista. Se merkitsee oikeuksien osittaista tarjoamista teoksen käyttäjälle, mutta vain tietyillä ehdoilla, jotka tekijä itse määrittelee.

Lisätietoa CC-lisensseistä, sopivan lisenssin valitsemisesta ja käytöstä löydät oppaan välilehdeltä: Creative Commons -lisenssit.


Lähde: Creative Commons http://creativecommons.fi/

Creative Commons -lisenssin valinta

Omaan käyttötarkoitukseen sopivan Creative Commons -lisenssin voi helpoiten löytää hyödyntämällä lisenssinvalitsinta. Lisenssiehtoja yhdistelemällä voi määritellä oman teoksen käyttöoikeudet juuri omaan tilanteeseen sopivalla tavalla.

Creative Commons -lisenssin käyttäminen ei edellytä rekisteröintiä tai muutakaan lupaa. Se riittää, että lisää tiedon valitusta lisenssistä oman teoksen yhteyteen. Lisenssinvalitsimella voi myös itse määritellä, miten sinut teoksen tekijänä tullaan mainitsemaan.

CC-lisenssin valinta prosessikaaviona

 

Creative Commons -lisenssinvalintaprosessin pohjana Tarmo Toikkasen luoma kuva, 2014, CC0.

Viittaaminen tutkimusaineistoihin

Jos hyödynnät jonkun muun omistamaa tai tuottamaa tutkimusaineistoa, viittaaminen tutkimusaineistoihin tehdään samaan tapaan kuin julkaisuissakin. Viittaukset tutkimusaineistoihin ovat yhtä arvokkaita kuin viittaukset julkaisuihin.

Periaatteet ja hyödyt

  • Viittaamalla aineistoon annetaan tunnustus tai kunnia sille, jolle se kuuluu, eli aineiston omistajalle tai kerääjälle.
  • Tutkimusaineistoa pidetään yhtä tärkeänä kuin muitakin tutkimustuotoksia ja viittaamalla voidaan lisätä tutkimuksen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä
  • Tutkimusaineistoa voidaan pitää tieteellisen toiminnan ja tutkimuksen todisteena. Tutkimusaineisto kytkee julkaisut tutkimustyöhön ja edesauttaa tutkimuksen läpinäkyvyyttä. Kun tutkimusaineisto on käytössä, tutkimuksen tuloksia voidaan arvioida paremmin.
  • Pysyvien tunnisteiden käyttö ja kattava kuvailutieto tukee tutkimusaineistojen FAIR-periaatteita.
  • Tutkimusviittaukset voivat kannustaa tutkimusaineiston uudelleenkäyttöön ja edesauttaa uutta tutkimusta

Aineistoviitteen osat

  • Tekijä(t), luoja(t) tai osallistuja(t)
  • Julkaisupäivämäärä
  • Otsikko
  • Julkaisija: Aineiston omistava tai ylläpitävä organisaatio
  • Pysyvä tunniste ja sijainti: Esimerkiksi DOI, Handle, URN jne. tai tutkimusaineiston URL
  • Versio tai painos, jos tiedossa
  • Käyttöpäivämäärä, jos tiedossa

Viitteen muoto riippuu käytetystä viittausmenetelmästä.

Esimerkkejä tallennetuista aineistoista

  • Zenodossa avoimesti saatavilla oleva tutkimusaineisto, joka on lisensioitu CC-lisenssillä. Tutkimusaineistolla on kattava kuvailutieto sekä pysyvä DOI-tunniste.
  • Pääsyrajoitettu tutkimusaineisto Zenodossa. Tutkimusaineistolla on kattava kuvailutieto, pysyvvä DOI-tunniste sekä tieto siitä, kuinka aineiston käyttöoikeutta haetaan.
  • Lue lisää viittaamisesta kansallisista suosituksista dataviitteiden tekemiseen
  • Lisää esimerkkejä aineistoihin viittaamiseen eri tilanteissa on saatavilla Tietoarkiston sivuilta

Lähteet:

https://www.dcc.ac.uk/guidance/how-guides/cite-datasets

https://data.research.cornell.edu/content/data-citation