LUT Kuvailun menettelytavat

Almassa tehtävät muutokset cutoverin jälkeen - LUT

Tietokantalistaus löytyy: K:\Kirjasto\Aineistot\Almassa käsiteltäviä -> Electronic collections...

Poistetaan ylimääräiset Electronic collectionit, jäljelle jää aineistohin menevät linkit (1 x LAB ja 1 x LUT). Collectionia poistettaessa tulee myös poistaa bibliografinen tietue:

Electronic Collect Editor -> Electronic Collection Description -> Public name: Tietokannan nimi ja omistaja sulkeisiin, esim. MustRead (LAB).  (Ts. poista piste, jos sellainen on) (Huom! Tietokannan nimi tulee bib-tietueesta ja siellä on edelleen piste tietokannan nimen ja omistavan organisaation välissä.)

Electronic Collect Editor -> Additional:
Tarkistetaan Level URL.
Merkitään Is free? -kohtaan oikea tieto.
Proxy enabled: Yes (jos käyttö proxyn kautta kirjautuen).
Proxy selected: Valitse oikea proxy.

Electronic Collect Editor -> Notes -> Public note:
Access via LUT user account.
Access via LAB user account.
Access via LUT and LAB user account.

Electronic Collect Editor -> Group Settings:Add Setting For Group: valitse oikea group.

Parametrs kohtaan: proxy, jos käytetään proxyn kautta
Electronic collection Proxy selected: valitse käytettävä proxy

Group Settingsejä voi lisätä kaksi (LUT ja LAB).

Muista painaa Save!

Metadataeditorissa tehtävät muutokset (etsi Electronic Collection -haulla tietokanta, paina Edit Collection, klikkaa tietokannan nimeä, jolloin metadataeditor aukeaa ja sen oikeassa yläreunassa on punainen Edit-nappula).

Poista tietokannan nimestä piste, esim. lopputuloksesta:

245 00 |a Dawsonera |b (LUT)

Lisätään tietokannan genre ja mahdollinen tieteenala (job Primo-julkaisuun tapahtuu päivittäin kello 5:00)

Teams -> E-power -> Alma ja Primot -> Tiedostot -> Tietokantojen genret ja tieteenalat
Esim. Alman ohjeista: 699 ## $$a Education $$b Medical $$c Fitness

Lisätään tietokannan bibbiin tieto Open Accessista:

Metadataeditorissa lisätään kenttä 506:
506 0_ $a Aineisto on vapaasti saatavissa $f Unrestricted online access $2 star

MIHIN siirretään esim. ohjeet (https://kauppakamaritieto.fi/fi/yleiset-elementit/ohjeet/) ja Terms of uset? Vai näkyvätkö metadatasta tietueen alareunassa ok? (Tod. näk., pitäisi testata.)

Tietokannat - tarkistettavaa

Alman haun ominaisuuksia:

Depending on which search scope you are using, the display, facets and linking services will change.

When you search "All titles" then the focus is on the bibliographic level.
Here the values in the marc record is domination.
In this case you get Computer file (other materials - electronic)" from the marc records 007/008 fields

When you search "Electronic Collection" then the focus is on electronic fulfillment.
Here the type of the electronic collection it self is in focus.
In this case you get "Type: Database" from the electronic inventory

Primon haulla Library catalog voi tulla eri tuloksia kuin Everything (LUT/LAB Only rajaus + CDI + Digital repositories) -haulla.

Tarkista ja poista turhat luettelointitietueet (yleensä Webpage-muotoa, jos muut saman aineiston bibit on käsitelty databaseksi).

Local collection - pakollisia tietoja

Electronic Collection -> Välilehti Additional

Linkitys bibliografiseen tietueeseen:

Metadata: 856-kentät / 540-kenttä

Field 856 näkyvät Primoissa:

Database Interface -teksti muutetaan database-tietueissa muotoon Only for Walk-In Users: Database Interface

540-kenttä

"Nykytilanne"

506     |a Access via LUT user account.
540     |3 Metadata  |a Ei poimintaa. No copying;  |b EBSCOhost-LUT.

Luovutaan $b-kentän käytöstä!
$a-kenttään tulee piste puolipisteen tilalle: Ei poimintaa. No coyping.

Interface name

Interface Name tieto on tullut P2E-prosessissa tuleville tietokannoille automaattisesti. Tietyt lisäykset (kuten Authentication Noten muutos) hävittää Interface namen Primosta. Tilalle tulee "View Full Text" linkki.

Tästä Basecamp-tiketti 23.7.20 / PP. ->

Interface Name luodaan Vendor-tietueeseen ja lisätään Collection tasolle database-tyyppisiin kokoelmiin.

MELINDA: Esimerkki tietokannan kuvailusta – jatkuvasti päivittyvä tietokanta

LDR mp 06 m elektroninen aineisto 07 i päivittyvä julkaisu
006 mp 00 s kausijulkaisu/päivittyvä julkaisu mp 04 d päivittyvä tietokanta mp 06 o verkkoaineisto
007 mp 00 c elektroninen aineisto mp 01 r suorakäyttö, online
008 00-05 Luontipäivä mp 06 c jatkuva julkaisu, ilmestyy edelleen  mp 07-10 1998 11-14 9999  mp 15-17 fi  mp 23 o verkkoaineisto mp 26 j verkossa oleva järjestelmä tai palvelu mp 35-37 fin  mp 39 c
037 ## ‡b FinELib ‡5 FI-Sekor
040 ## ‡a FI-Sekor ‡b fin ‡e rda
041 0# ‡a fin
130 0# ‡a Medic (tietokanta)
245 10 ‡a Medic.
264 #1 ‡a [Helsinki] : ‡b Helsingin yliopiston kirjasto, ‡c 1998-
300 ## ‡a 1 verkkoaineisto
310 ## ‡a Päivitetään jatkuvasti
336 ## ‡a teksti ‡b txt ‡2 rdacontent
337 ## ‡a tietokonekäyttöinen ‡b c ‡2 rdamedia
338 ## ‡a verkkoaineisto ‡b cr ‡2 rdacarrier
506 1# ‡a Käytettävissä lisenssin hankkineissa organisaatioissa. ‡f Online access with authorization ‡2 star
520 2# #a Medic sisältää viitteitä suomalaisista lääke- ja hoitotieteellisistä artikkeleista, kirjoista, väitöskirjoista, opinnäytetöistä ja tutkimuslaitosten raporteista vuodesta 1978 alkaen. Helsingin yliopiston kirjaston tuottamassa terveystieteellisessä tietokannassa on yli 120 000 viitettä ja vuosittain tietokantaan syötetään noin 3000 viitettä.
540 ## ‡c FinELib-lisenssi ‡u  https://www.kiwi.fi/x/6QRSAw  ‡5 FI-Sekor
588 ## ‡a Kuvailun perustana 12.5.2020 katsottu sisältö.

650 #7 ‡a terveystieteet ‡2 yso/fin ‡0 http://www.yso.fi/onto/yso/p3578
655 #7  ‡a tietokannat ‡2 slm/fin ‡0  http://urn.fi/URN:NBN:fi:au:slm:s1311