Rinnakkaisjulkaiseminen on eri asia kuin julkaiseminen Open Access -lehdissä. Mikäli kirjoittamasi artikkeli ei ole muuten avoimesti saatavilla, tallennetaan siitä kopio julkaisuarkisto Theseukseen, josta se on vapaasti kenen tahansa luettavissa. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE ry:n yhteisen Open Access –lausuman mukaisesti rinnakkaisjulkaisuvelvoite koskee ensisijaisesti uusia tieteellisissä aikakauslehdissä, sarjajulkaisuissa ja konferenssijulkaisuissa tai muissa kokoomateoksissa juljkaistuja artikkeleita.
Rinnakkaisjulkaiseminen tukee osaltaan LABin strategiaa ja tavoitteita. Se tuo hyötyä myös kirjoittajille: rinnakkaisjulkaiseminen lisää julkaisun näkyvyyttä ja täten myös todennäköisyyttä tulla viitatuksi.
Tiedonkeruussa julkaisut luokitellaan muun muassa niiden muodon (julkaisutyyppiluokitus), tieteellisen laadun (Julkaisufoorumi) ja sisällön (tieteenalaluokitus) mukaan.
Luokituksia käyttämällä pyritään yhdenmukaistamaan suomalaisten tutkimusorganisaatioiden julkaisutoiminnan arvioinnissa tarvittavaa tietopohjaa.
Julkaisut luokitetaan seuraavasti:
A Vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit
B Vertaisarvioimattomat tieteelliset kirjoitukset
C Tieteelliset kirjat
D Ammattiyhteisölle suunnatut julkaisut
E Suurelle yleisölle suunnatut julkaisut
F Julkinen taiteellinen ja taideteollinen toiminta
G Opinnäytteet (henkilökunnan, ei opiskelijoiden)
H Patentit ja keksintöilmoitukset
I Audiovisuaaliset aineistot ja tieto- ja viestintätekniset ohjelmat
Julkaisu kannattaa ilmoittaa tiedonkeruuseen heti julkaisemisen jälkeen. Julkaisut ilmoitetaan julkaisutietojen tallennuspalvelun Justuksen kautta. Palveluun kirjaudutaan käyttäen Eduuni -ID:tä. Jos sinulla ei sellaista vielä ole, ohjeet rekisteröitymiseen löytyvät täältä.
Eduuni -ID:n luomisen jälkeen voit kirjautua Justukseen ja tallentaa julkaisusi. Tarkemmat ohjeet löydät Justus -palvelun wikistä.
Justuksessa on kuukausittainen huoltokatko joka kuukauden neljäs torstai klo 9-12. Huoltokatkon aikana julkaisuja ei voi tallentaa.
Audiovisuaaliset julkaisut ja tieto- ja viestintätekniset sovellukset ilmoitetaan vielä toistaiseksi omalla lomakkeellaan (E-lomake, vaatii HAKA-kirjautumisen). Nämä julkaisutyypit siirtyvät Justuksen kautta ilmoitettaviksi syksyn 2023 aikana.
Patentit ja keksintöilmoitukset ilmoitetaan omalla lomakkeellaan (E-lomake, vaatii HAKA-kirjautumisen).
Tekijät ovat itse vastuussa julkaisujensa ilmoittamisesta. LUT-tiedekirjasto tarkistaa Justukseen tulleet ilmoitukset ja korjaa/täydentää niitä tarvittaessa.
Mitä julkaisuja voin ilmoittaa?
Julkaisutiedonkeruun ohjeistus tutkijoille 2021 on Korkeakoulujen tiedonkeruukäsikirjan pohjalta laadittu ohjeistus, joka käsittelee vain julkaisutiedonkeruuta. Ohjeet on ryhmitelty ja ilmaistu hieman toisin kuin käsikirjassa, jotta ohjeistus olisi julkaisujen ilmoittajille mahdollisimman selkeä. Ohjeistus auttaa mm. oikean julkaisutyypin määrittämisessä.
Lisätietoja eri julkaisutyypeistä ja tiedonkeruun kriteereistä löydät Korkeakoulujen tiedonkeruukäsikirjasta. Katso myös Julkaisutiedonkeruun FAQ, josta löydät vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.
Julkaisutiedonkeruussa audiovisuaalisella julkaisulla tarkoitetaan sellaisia korkeakoulujen omaehtoisen tutkimus- ja kehitystyön tuloksena syntyneitä ja julkiseksi saatettuja julkaisuja, joissa on hyödynnetty ääntä ja/tai kuvaa. Tutkimus- ja kehitystyössä oleellista on, että siinä tavoitellaan jonkin uuden tiedon löytämistä tai lisäämistä, ja videot ja podcastit ovat yksi tapa tämän uuden tiedon esiintuomisessa ja levittämisessä.
K
riteerit, joiden pitää täyttyäHuomaa myös:
Vinkkejä
Lisätietoja: Tiedonkeruun käsikirja
ORCID-tutkijatunniste tarjoaa tutkijan käyttöön yksilöivän numerosarjatunnisteen, jonka avulla tutkija voi identifioida omat tuotoksensa itselleen ja näin parantaa niiden kansainvälistä ja kansallista näkyvyyttä.
ORCID -tunniste huomioidaan myös julkaisutiedonkeruussa, ja se ilmoitetaan Justuksessa samalla kuin muutkin julkaisutiedot.
Sherpa/RoMEO palveluun on koottu perustiedot kustantajien ja yksittäisten lehtien rinnakkaistallennusoikeuksista. Palvelusta selviää voiko esim. kansainvälisessä tiedelehdessä julkaistua artikkelia rinnakkaistallentaa ja millä ehdoin sen saa tallentaa.
Palvelu sisältää pääasiassa ulkomaisten kustantajien ja lehtien tietoja.
Tiedejatutkimus.fi on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tarjoama palvelu, joka kokoaa ja jakaa tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta. Palvelu parantaa tutkimusta koskevan tiedon ja asiantuntijoiden löytymistä sekä lisää suomalaisen tutkimuksen näkyvyyttä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Palvelu on otettu käyttöön kesäkuussa 2020, ja sitä kehitetään vaiheittain. Tällä hetkellä palvelu sisältää mm. tiedot suomalaisten organisaatioiden julkaisuista. Tiedejatutkimus.fi korvasi Juuli-portaalin kokonaan marraskuussa 2022, jolloin Juuli suljettiin.