Opettajia ja muutakin henkilöstöä kannustetaan kirjoittamaan artikkeleita yhdessä opiskelijoiden kanssa. Artikkelin yhteiskirjoittaminen tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden oman asiantuntijuuden kehittämiseen. Artikkelin kirjoittaminen myös valmentaa tulevaan työelämään ja siihen liittyvään asiantuntijaviestintään. LAB puolestaan saa julkaistuista artikkeleista julkaisupisteitä.
Yhdessä kirjoitettuja artikkeleita voi tarjota oman alan ammattilehtien lisäksi LAB Pro -verkkolehteen ja LAB Focus -blogiin. Tämä ohjeistus on laadittu erityisesti näitä LABin omia verkkojulkaisuja ajatellen.
LABin opiskelijalle (tutkinto-opiskelija, erikoistumis- ja täydennyskoulutuksen opiskelija) maksetaan julkaisupalkkio, mikäli hän tekee julkaisun LAB-ammattikorkeakouluun kuuluvan henkilön kanssa. Myös henkilökuntaan kuuluva kirjoittaja saa yhteisjulkaisuista pienen palkkion.
Kun yhteisartikkeli on julkaistu, henkilökuntaan kuuluva kirjoittaja ilmoittaa artikkelin tiedot julkaisutiedonkeruuseen Justuksessa. Ilmoituksen lopussa olevaan Lisätieto -kenttään lisätään teksti "yhteisjulkaisu opiskelijan kanssa". Tämän jälkeen opiskelija voi hakea itselleen julkaisupalkkiota.
Tarkemmat tiedot opiskelijoiden julkaisupalkkioiden ehdoista ja ohjeet palkkion hakemiseen löytyvät LABin intran Julkaisut -sivulta, kohdasta Opiskelijoiden julkaisupalkkiot.
LABin omista julkaisukanavista LAB Pro -verkkolehti ja LAB Focus -blogi julkaisevat myös yhteisartikkeleita. Artikkelia tarjotaan kunkin julkaisukanavan omaa väylää käyttäen, ja artikkelissa noudatetaan kanavan kriteereitä esimerkiksi sisällön ja pituuden suhteen. LAB Pron tarkemmat kirjoittajan ohjeet löytyvät LAB Open -julkaisualustalta ja blogin osalta LAB Focus -sivustolta. Tutustu aina ohjeisiin huolellisesti ennen kuin aloitat kirjoittamisen!
LAB Pro -verkkolehteen tarjottavat käsikirjoitukset lähetetään word-tiedostona toimituskunnalle osoitteeseen julkaisut@lab.fi. LAB Focukseen tarkoitetut käsikirjoitukset lähetetään blogin toimituskunnalle osoitteeseen labfocus@lab.fi.
Yhteisartikkeleissa on tärkeää, että myös henkilökuntaan kuuluvan kirjoittajan oma kirjoittajapanos näkyy yhdessä opiskelijan kanssa kirjoitetuissa artikkeleissa. Esimerkiksi pelkkä opinnäytetyön ohjaaminen ei siis riitä yhteisartikkelin tekijyyteen. Kanssakirjoittajana henkilökuntaan kuuluva on osaltaan vastuussa koko artikkelin sisällöstä.
Opinnäytetyön pohjalta kirjoitetut artikkelit eivät saa olla pelkkiä tehdyn työn tiivistelmiä: artikkelia ei kirjoiteta opinnäytetyöstä, vaan työstä nostetaan esiin jokin tietty näkökulma, jota artikkelissa sitten käsitellään ja syvennetään. Artikkelin perustumista opinnäytetyöhön ei ole tekstissä syytä erityisesti korostaa: asia voidaan mainita tekstissä kerran ja työ tulee mainita lähdeluettelossa, mutta toistuvaa opinnäytetyöhön viittaamista tulisi välttää. Älä myöskään mainitse asiaa vielä ingressissä. Artikkelin on muodostettava opinnäytetyöstä selkeästi erillinen, itsenäinen kokonaisuutensa, ja kokonaan uutta materiaalia artikkelissa tulisi olla noin kolmannes.
Artikkelia kirjoitettaessa on hyvä ajatella sen tulevia lukijoita: kenelle artikkeli on suunnattu? Mitä uutta ja mielenkiintoista siinä halutaan tuoda esille? Miten tehdä tekstistä houkutteleva ja lukijaystävällinen? Artikkelin otsikko ja ingressi (=alussa oleva lyhyt esittely) toimivat sisäänheittäjinä. On hyvä kiinnittää huomiota myös rakenteeseen ja väliotsikointiin.
LABin julkaisuissa käytetään viittauksissa Harvardin nimi-vuosijärjestelmää. Lisätietoja ja ohjeita löytyy tämän oppaan Lähdeluettelo ja viittaaminen -välilehdeltä.
Aikataulullisesti kannattaa varautua siihen, ettei artikkeli ole kerralla julkaisuvalmis, vaan toimituskunta saattaa pyytää siihen erilaisia muokkauksia ennen julkaisua.