Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Opinnäytetöiden julkaisutarkistus LAB

Mitä käyttörajattu kokoelma tarkoittaa?

LABissa aloitetaan uuden Theseuksen käyttörajoitetun kokoelman käyttö 31.8.2021. Tällä hetkellä tiedossa asiaan liittyen:

 • Uudistunut kirjautuminen ohjaa opiskelijan vain oman amkin kokoelmiin - tallentaminen väärän amk:n kokoelmaan ei ole enää mahdollista.
  • Opiskelija käyttää haka-kirjautumista Theseukseen kuten aiemminkin.
   • Opiskelija valitsee tallennusprosessin alussa tallentaako työnsä julkiseen vai käyttörajattuun kokoelmaan. Avoin julkaiseminen on ensimmäisenä vaihtoehtona.
  • Käyttöohjeet suomeksi https://submissions.theseus.fi/ohje11.htm ja englanniksi https://submissions.theseus.fi/en/restrictedcollection.htm, ruotsinnos tulee myöhemmin syksyllä
  • Käyttöliittymän ohjetekstit ovat suomeksi ja englanniksi, ruotsinnos tulee myöhemmin syksyllä.
  • Päivitys 16.9.21: Mahdollisiin ongelmiin liittyen Kansalliskirjaston ohjeistus haka-attribuuttiien liittyen - linkki kuvakaappauksiin löytyy
  • Päivitys 15.11.2021: "Kansalliskirjastosta ilmoitettiin, että kokoelmasta toiseen siirrettäessä pysyvät oikeudet nyt kunnossa myös käyttörajattujen kokoelmien töiden osalta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos rajatusta kokoelmasta siirtää rajaamattomaan tai toisinpäin, niin tiedoston oikeudet periytyvät sen alkuperäisen kokoelman mukaan. Myöskin tiedoston vaihto rajatussa kokoelmassa onnistuu nyt, eli uusi tiedosto tulee alkuperäisen kaltaisena rajattuna tiedostona. Opiskelijaa ei siis tarvitse enää pyytää tekemään kokonaan uutta tallennusta."
   • Siirrämme jatkossa Theseuksen avoimelta puolelta opinnäytetyöt käyttörajatulle puolelle, kun opiskelija pyytää poistamaan julkisella puolella julkaistun työnsä. (Tätä tarjoamme LABin töiden osalta poistoa pyytäville).
    Päivitys 23.11.21: Siirto-ohje: työ avoimesta käyttörajattuun kokoelmaan.
    • JOS poistopyyntöviestissä käy selvästi ilmi, että julkaistussa työssä on ollut luottamuksellista tietoa:
     • Viesti Merja Heinolle. Kysytään voiko ko. työn poikkeuksellisesti salata.
     • JOS Merja antaa luvan: opinnäytetyön pdf Vapulle arkistoon - kerrotaan saatesanoina, että työ on poikkeuksellisesti salainen - ja kuvailutiedot Mikolle Primoon lisättäväksi.

HUOM! Kannattaa testata siirron jälkeen esim. toisella selaimella (jossa et ole kirjautuneena haka-tunnuksillasi) tai henk.koht. kännykällä, ettei käyttörajatussa kokoelmassa oleva pdf avaudu avoimesta netistä.

 

Kirjaston tehtävät julkaisutarkistuksessa

Päivitys 16.9.21: kirjaston tekemä julkaisutarkistus on samanlainen kuin avoimessa kokoelmassa julkaistavalle tehtävä. Kirjastossa tehtävä julkaisutarkistus kirjattuna avoimen julkaisemisen sivulla (linkki vie sinne).

HUOM! Päivitys 2.12.21: Oulussa on ollut tilanne, jossa käyttörajattuun kokoelmaan suoraan tallennettu työ ei saanutkaan suojausta, ts. pdf-tiedosto avautuikin julkisessa netissä. Kansalliskirjasto ei ole saanut toistettua tilannetta, joten meidän täytyy tarkistaa työn julkaisemisen jälkeen vähintään pistokokein, ettei työn pdf avaudu avoimesta netistä esim. private windowssa tai toisella selaimella (Theseukseen kirjautuneina se meille avautuu, kuten pitääkin).

 

Päivitys 20.9.21: käyttörajatun kokoelman julkaisulisenssin teksti (copy-paste Theseuksesta otettu 20.9.2021)

 

LABin osalta mietimme/tarkennamme toimintatapoja aina tarvittaessa.

 • Miia on ilmoittanut Lahden ja Lappeenrannan walk-in -koneiden ip-osoitteet. Molemmilla kampuksilla on yksi kone, jolta pääsee LABin verkkoon (ja toinen jolta pääsee LUTin verkkoon).
  • Näiltä koneilta on pääsy käyttörajattuun kokoelmaan. Testattu toimiviksi 16.9.21 Lahdessa ja Lappeenrannassa LABin walk-in koneet (yksi kone molemmilla kampuksilla). LUTin walk-in koneilta ei saa auki pdf:ää.
  • Koneet ovat avoinna vain asiakaspalvelun aukioloaikoina: päivystäjä avaa ja sulkee koneet.
 • Kirjaston www-sivuille on lisätty tietoa opiskelijoille siitä, mistä pääsee lukemaan käyttörajattuun kokoelmaan tallennettuja opinnäytetöitä.
 • Toistaiseksi, jos joku haluaa organisaation ulkopuolelta saada käyttörajattuun kokoelmaan tallennetun työn luettavakseen, lähetämme pdf-tiedoston sähköpostin liitteenä (yksi hallinto-oikeuden päätös olemassa). Prosessi tälle miettimättä vielä: kuka lähettää, millä saatesanoilla jne.

 

Selvittelyssä:

 • Onko mahdollista: kuvailutiedot Theseukseen ja pdf Dynastyyn. Miia kysyy vielä - todennäköisesti ei ole mahdollista, koska Theseus on kokoteksti-tietokanta.
 • Anne tekee harkkatyönä opintoihinsa liittyen Theseuksen tallennusoppaan (julkaistaan noin lokakuun puolivälissä), johon laitamme tarkemmin tietoa käyttörajatusta kokoelmastakin.
  • Lisätään tähän oppaaseen UKK-lista opiskelijoille usein kysytyistä kysymyksistä.
  • Julkaisu viivästyy keväälle 2022.
 • Opinnäytetyön ohjeisiin (amk ja yamk) muokkaus tapahtuu Minna Ikävalkon kautta.
  Päivitys 16.9.21
  : ohjeisiin tulee lisäyksenä tämä teksti:

  Theseuksessa opiskelijalle tallennusvaihtoehtoina ovat joko
  1.    Avoin kokoelma eli työ avoimessa verkossa internetissä tai
  2.    Käyttörajattu kokoelma eli rajoitettu käyttö vain oman ammattikorkeakoulusi määrittelemissä IP-osoitteissa.
  LAB-ammattikorkeakoulun käyttörajattu kokoelma on käytettävissä vain muutamilta kirjaston koneilta. Opinnäytetyön kuvailutiedot ja tiivistelmä ovat kummassakin kokoelmassa avoimesti luettavissa. Huom. opinnäyte on aina julkinen asiakirja, johon kaikki kiinnostuneet voivat tutustua (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621). Jos käyttörajatun kokoelman töihin haluaa tutustua korkeakoulun verkon ulkopuolelta, on korkeakoulun tarjottava siihen mahdollisuus käyttörajauksesta huolimatta.

 • Miia selvittää lakimiehiltä mielipiteen pdf:n sähköpostilla lähettämiseen liittyen. On vain yksi ennakkopäätös, jossa määrätty, että näin on toimittava.
  • Päivitys 16.9.21: vesileiman tekeminen ja pdf:n suojaaminen (tekstiä ei saa copy-pastettua esim. wordiin) onnistuu helposti maksullisella Adoben 2020 (ent. DC) -ohjelmistolla. Heli testannut.
  • Onko mahdollista lähettää pdf suojatussa sähköpostiyhteydessä? Tästä puhuttiin, mutta sovittiinko joku tätä selvittelemään??? Todennäköisesti on mahdollista, mutta miten helppoa ja mistä ohjeet löytyy?

 

Sivu luotu 07/2021/hr
Päivitykset:
Kokouksessa päivityksiä käyttörajattuun liittyen/sen hetkinen tieto (30.8.21/hr)
Ei saa vaihtaa töitä kokoelmasta toiseen; www-sivut päivitetty (2.9.21/hr)

Tarkennettu useampaa kohtaa (16.9.21/hr)
Käyttörajatun kokoelman julkaisulisenssin teksti (20.9.21/hr)
Siirtäminen avoimesta käyttörajattuun kokoelmaan on mahdollista tehdä meillä (15.11.21/hr)
Muokattu tekstejä luettavampaan muotoon ja lisätty linkki avoimesta käyttörajattuun kokoelmaan siirrolle (23.11.21/hr)
Käyttörajatussa julkaistun työn pdf:n avautumisen tarkistaminen (2.12.21/hr)