Skip to Main Content

Opinnäytetöiden julkaisutarkistus LAB

Mitä käyttörajattu kokoelma tarkoittaa?

LABissa otettiin 31.8.2021 käyttöön uusi Theseuksen käyttörajoitettu kokoelma.

  • Uudistunut kirjautuminen ohjaa opiskelijan vain oman amkin kokoelmiin - tallentaminen väärän amk:n kokoelmaan ei ole enää mahdollista.
    • Opiskelija käyttää haka-kirjautumista Theseukseen kuten aiemminkin.
      • Opiskelija valitsee tallennusprosessin alussa tallentaako työnsä julkiseen vai käyttörajattuun kokoelmaan. Avoin julkaiseminen on ensimmäisenä vaihtoehtona.
    • Käyttöohjeet (Avoin vai käyttörajattu kokoelma?) suomeksi https://submissions.theseus.fi/ohje11.htm, englanniksi https://submissions.theseus.fi/en/restrictedcollection.htm ja ruotsiksi https://submissions.theseus.fi/se/begransadsamling.htm.
    • Käyttöliittymän ohjetekstit ovat suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.
    • Mahdollisiin ongelmiin liittyen Kansalliskirjaston ohjeistus haka-attribuuttiin liittyen - linkki kuvakaappauksiin löytyy
    • Päivitys 15.11.2021: "Kansalliskirjastosta ilmoitettiin, että kokoelmasta toiseen siirrettäessä pysyvät oikeudet nyt kunnossa myös käyttörajattujen kokoelmien töiden osalta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos rajatusta kokoelmasta siirtää rajaamattomaan tai toisinpäin, niin tiedoston oikeudet periytyvät sen alkuperäisen kokoelman mukaan. Myöskin tiedoston vaihto rajatussa kokoelmassa onnistuu nyt, eli uusi tiedosto tulee alkuperäisen kaltaisena rajattuna tiedostona. Opiskelijaa ei siis tarvitse enää pyytää tekemään kokonaan uutta tallennusta."
      • Siirrämme jatkossa Theseuksen avoimelta puolelta opinnäytetyöt käyttörajatulle puolelle, kun opiskelija pyytää poistamaan julkisella puolella julkaistun työnsä. (Tätä tarjoamme LABin töiden osalta poistoa pyytäville).
      • Siirto-ohje: työ avoimesta käyttörajattuun kokoelmaan.
        • JOS poistopyyntöviestissä käy selvästi ilmi, että julkaistussa työssä on ollut toimeksiantajalle luottamuksellista tietoa:
          • Viesti Merja Heinolle. Kysytään voiko ko. työn poikkeuksellisesti salata.
          • JOS Merja antaa luvan: opinnäytetyön pdf Vapulle arkistoon - kerrotaan saatesanoina, että työ on poikkeuksellisesti salainen - ja kuvailutiedot Mikolle Primoon lisättäväksi.

HUOM! Kannattaa testata siirron jälkeen esim. toisella selaimella (jossa et ole kirjautuneena haka-tunnuksillasi) tai henk.koht. kännykällä, ettei käyttörajatussa kokoelmassa oleva pdf avaudu avoimesta netistä.

 

Kirjaston tehtävät julkaisutarkistuksessa

Kirjaston tekemä julkaisutarkistus on samanlainen kuin avoimessa kokoelmassa julkaistavalle tehtävä. Kirjastossa tehtävä julkaisutarkistus kirjattuna avoimen julkaisemisen sivulla (linkki vie sinne).

HUOM! Oulussa on ollut 2021 loppuvuodesta tilanne, jossa käyttörajattuun kokoelmaan suoraan tallennettu työ ei saanutkaan suojausta, ts. pdf-tiedosto avautuikin julkisessa netissä. Kansalliskirjasto ei ole saanut toistettua tilannetta, joten meidän täytyy tarkistaa työn julkaisemisen jälkeen vähintään pistokokein, ettei työn pdf avaudu avoimesta netistä esim. private windowssa tai toisella selaimella (Theseukseen kirjautuneina se meille avautuu, kuten pitääkin).

 

Käyttörajatun kokoelman julkaisulisenssin teksti (copy-paste Theseuksesta otettu 20.9.2021)

 

LABin osalta mietimme/tarkennamme toimintatapoja aina tarvittaessa.

  • Miia on ilmoittanut Lahden ja Lappeenrannan walk-in -koneiden ip-osoitteet Theseus-toimistolle. Molemmilla kampuksilla on yksi kone, jolta pääsee LABin verkkoon (ja toinen jolta pääsee LUTin verkkoon).
    • Näiltä koneilta on pääsy käyttörajattuun kokoelmaan. Testattu toimiviksi 16.9.21 Lahdessa ja Lappeenrannassa LABin walk-in koneet (yksi kone molemmilla kampuksilla). LUTin walk-in koneilta ei saa auki pdf:ää.
    • Koneet ovat avoinna vain asiakaspalvelun aukioloaikoina: päivystäjä avaa ja sulkee koneet.
  • Kirjaston uusilla www-sivuilla lyhyesti käyttörajatun kokoelman opinnäytetöistä: "Käyttörajattu kokoelma eli rajoitettu käyttö vain oman ammattikorkeakoulusi määrittelemissä IP-osoitteissa."
  • Jos joku haluaa organisaation ulkopuolelta saada käyttörajattuun kokoelmaan tallennetun työn luettavakseen, lähetämme pdf-tiedoston sähköpostin liitteenä (yksi hallinto-oikeuden päätös olemassa). Linkki ohjeistussivulle.
  • Opinnäytetyön ohjeisiin (amk ja yamk) muokkaus tarvittaessa tapahtuu Minna Ikävalkon kautta.
    Ohjeissa on Theseuksen kokoelmista tämä teksti:

    Theseuksessa opiskelijalle tallennusvaihtoehtoina ovat joko
    1.    Avoin kokoelma eli työ avoimessa verkossa internetissä tai
    2.    Käyttörajattu kokoelma eli rajoitettu käyttö vain oman ammattikorkeakoulusi määrittelemissä IP-osoitteissa.
    LAB-ammattikorkeakoulun käyttörajattu kokoelma on käytettävissä vain muutamilta kirjaston koneilta. Opinnäytetyön kuvailutiedot ja tiivistelmä ovat kummassakin kokoelmassa avoimesti luettavissa. Huom. opinnäyte on aina julkinen asiakirja, johon kaikki kiinnostuneet voivat tutustua (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621). Jos käyttörajatun kokoelman töihin haluaa tutustua korkeakoulun verkon ulkopuolelta, on korkeakoulun tarjottava siihen mahdollisuus käyttörajauksesta huolimatta.

 

Tulossa:

  • Anne tekee harkkatyönä opintoihinsa liittyen Theseuksen tallennusoppaan (julkaistaneen kesällä 2022), johon laitamme tarkemmin tietoa käyttörajatusta kokoelmastakin.
    • Lisätään tähän oppaaseen UKK-lista opiskelijoille usein kysytyistä kysymyksistä.
    • Mainostetaan opasta Yammerissa.

 

 

Sivu luotu 07/2021/hr
Päivitykset:
Kokouksessa päivityksiä käyttörajattuun liittyen/sen hetkinen tieto (30.8.21/hr)
Ei saa vaihtaa töitä kokoelmasta toiseen; www-sivut päivitetty (2.9.21/hr)

Tarkennettu useampaa kohtaa (16.9.21/hr)
Käyttörajatun kokoelman julkaisulisenssin teksti (20.9.21/hr)
Siirtäminen avoimesta käyttörajattuun kokoelmaan on mahdollista tehdä meillä (15.11.21/hr)
Muokattu tekstejä luettavampaan muotoon ja lisätty linkki avoimesta käyttörajattuun kokoelmaan siirrolle (23.11.21/hr)
Käyttörajatussa julkaistun työn pdf:n avautumisen tarkistaminen (2.12.21/hr)
Päiv. 27.6.22/hp, siistitty ja päivitetty ajantasalle
Päiv. 5.8.22/hp, selvittelyssä olleiden tilanne päivitetty