Opinnäytetöiden julkaisutarkistus LAB

Opiskelija pyytää poistamaan opinnäytetyönsä Theseuksesta

Opiskelija pyytää työnsä poistamista Theseuksesta

Opiskelijoilta tulee tasaisin väliajoin sähköpostia, jossa he pyytävät poistamaan opinnäytetyönsä Theseuksesta. Käyttörajatun kokoelman käyttöönoton myötä toimintatapoja on useampia.

• LABin avoimessa kokoelmassa julkaistulle työlle tarjoamme ensisijassa työn siirtämistä avoimesta kokoelmasta käyttörajattuun.
    • Vasta ellei tämä sovi opiskelijalle, tarjoamme työn poistamista kokonaan Theseuksesta.
  • LAMKin kokoelmassa julkaistun työn poistamme Theseuksesta - tähän riittää opiskelijan oma pyyntö, emme vaadi lisäselvityksiä.
  • Saimaan amk:n kokoelmassa julkaistun työn poistamiseen tarvitaan lupa Merja Heinolta. Merja haluaa seikkaperäiset perustelut opiskelijalta miksi poisto pitäisi tehdä.

Kirjaston toimista opinnäytetyön poistamiseen liittyen, on olemassa erillinen ohje. Siinä on kaikki tarpeellinen tieto.

Opinnäytetyön siirto avoimesta käyttörajattuun kokoelmaan

15.11.2021 Theseus-toimisto ilmoitti, että opinnäytetyön siirtäminen avoimesta käyttörajattuun kokoelmaan kirjastossa on mahdollista: "Kansalliskirjastosta ilmoitettiin, että kokoelmasta toiseen siirrettäessä pysyvät oikeudet nyt kunnossa myös käyttörajattujen kokoelmien töiden osalta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos rajatusta kokoelmasta siirtää rajaamattomaan tai toisinpäin, niin tiedoston oikeudet periytyvät sen alkuperäisen kokoelman mukaan. Myöskin tiedoston vaihto rajatussa kokoelmassa onnistuu nyt, eli uusi tiedosto tulee alkuperäisen kaltaisena rajattuna tiedostona. Opiskelijaa ei siis tarvitse enää pyytää tekemään kokonaan uutta tallennusta."

HUOM! Kirjastossa ei mitenkään selvitetä poistoa pyytävän opiskelijan todellista henkilöllisyyttä. Tiedossa on tapaus, jossa kv-opiskelija on pyytänyt toisen opiskelijan työn poistamista eli esiintynyt valheellisella henkilöllisyydellä. Hänen aikeenaan oli käyttää toisen opiskelijan työtä omanaan ja siksi pyysi poistamaan sen Theseuksesta. Tämä väärinkäytös saatiin lopulta estettyä, mutta riski on olemassa. Asia on viestitty Theseus-yhteisölle yhteisessä etätilaisuudessa. Nähtäväksi jää, tuleeko tähän jossain kohden jotain toimenpiteitä. Suurimmassa osassa kirjastoja ei oltu edes ajateltu tällaisen väärinkäytöksen mahdollisuutta.

Sivu luotu 07/2021/hr
Päivitys 23.9.21/hr poistopyyntö=>toimintatavat
Päivitys 15.11.21/hr siirto avoimesta käyttörajattuun on mahdollista
Päivitys 19.11.21/hr siirto-ohje- ja lisenssitekstilinkit lisätty