Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Opinnäytetöiden julkaisutarkistus LAB

Nämä asiat on hyvä tietää

Saavutettavuus:

Keväällä 2021 LABin opiskelijoilta tuli palautetta, että tarjolla oleva pohja antaa saavutettavuustarkistuksessa virheilmoituksia. Opiskelijoiden viestit on toimitettu eteenpäin Jouni Könöselle (jouni.kononen@lab.fi). Jouni vastaa LABin mallipohjasta.

 

Opinnäytetyön muokkaaminen:

Kun opiskelija muokkaa opinnäytetyötään kirjaston pyynnön pohjalta, on mahdollista, että pdf:ssä tapahtuu "yllätyksiä". Vastaan on tullut mm. seuraavia tapauksia: sisällysluettelo on kokonaan kadonnut työstä, sisällysluettelon jonkin sivunumeron sijaan on tullut bookmarking error, sivunumerointi on kadonnut näkyvistä. Muokkauksia pyydettäessä onkin hyvä pyytää opiskelijaa silmäilemään koko pdf läpi tekemiensä muutosten jälkeen: ehtii huomata mahdolliset "yllätykset" ja korjata ne eikä tallenna toisella tapaa viallista pdf:ää Theseukseen.

Yllättävän monilla opiskelijoilla vaikuttaa olevan haasteita tehdä muokkauksia opinnäytetyöhönsä. Opiskelijoiden tietotekniset valmiudet ovat melko eri tasolla.

 

Julkaistun opinnäytetyön cc-lisenssin muokkaaminen jälkikäteen:

Opiskelija voi pyytää muokkaamaan alunperin valitsemaansa cc-lisenssiä avoimemmaksi, mutta EI siten, että lisää rajoituksia. (Tarmo Toikkasen webinaari 28.9.21 oppimateriaalien tekijänoikeuksista => oletus: soveltuu myös opinnäytetöihin(?))
Päivitys 5.5.22: tehdään tiukennusvaihdos, jos opiskelija sitä pyytää, mutta kerrotaan, ettei tämä ole suositeltavaa. Jos opinnäytetyötä on jo ladattu, on hyvä mainita opiskelijalle, että nuo lataukset on tehty laveamman cc-lisenssin voimassaollessa, joten lataajat todennäköisesti toimivat sen mukaisesti.
Eri lisenssien metatietoja: (https://libguides.lut.fi/tekijanoikeudet/cc-lisenssit voit tarkistaa mitä tarkoittavat). Pieni varaus siihen, onko CC-tekstit oikein (en ehtinyt etsiä näillä julkaistuja töitä ja tarkistaa)

  • fi=Kaikki oikeudet pidätetään.|en=All rights reserved.|
  • CC BY 4.0
  • CC BY-SA 4.0
  • CC BY-NC 4.0
  • CC BY-ND 4.0
  • CC BY-NC-SA 4.0
  • CC BY-NC-ND 4.0

 

Käyttörajattuun kokoelmaan tallentamisongelma/haka-attribuutti > keskustelutilaisuudessa 15.9.2021 annettu ohje (linkki wordiin).

 

Käyttörajatussa kokoelmassa julkaistuun työhön EI kannata vaihtaa pdf-tiedostoa. Ilman teknisiä lisätoimenpiteitä uusi pdf on avattavissa mistä tahansa netissä. Tämä ohjeistus saattaa muuttua?

 

Kreodi 4/2021 Theseus-toimiston (Tiina Tolonen, Antti Nyqvist, Minna Marjamaa) artikkeli käyttörajatun kokoelman käyttöönotosta http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021100449311

 

Käyttörajatun kokoelman julkaisulisenssin teksti (kopioitu 20.9.21)

 

Sivu luotu 07/2021/hr
Päivitykset: 16.9.21/hr lisätty linkki käyttörajatun kokoelman tall.ongelma & pdf:n vaihto käyttörajatussa kokoelmassa ei kannata
20.9.21/hr lisätty linkki käyttörajatun kokoelman lisenssitekstiin

28.9.21/hr: CC-lisenssin muokkaaminen jälkikäteen
25.10.21/hr: lisätty linkki Kreodin 4/2021 artikkeliin
5.5.22/hr: cc-lisenssin muokkausohjeistusta päivitetty