Opinnäytetöiden julkaisutarkistus LAB

Nämä asiat on hyvä tietää

Saavutettavuus:

Keväällä 2021 LABin opiskelijoilta tuli palautetta, että tarjolla oleva pohja antaa saavutettavuustarkistuksessa virheilmoituksia. Opiskelijoiden viestit on toimitettu eteenpäin Jouni Könöselle (jouni.kononen@lab.fi). Jouni vastaa LABin mallipohjasta.

Opinnäytetyön muokkaaminen:

Kun opiskelija muokkaa opinnäytetyötään kirjaston pyynnön pohjalta, on mahdollista, että pdf:ssä tapahtuu "yllätyksiä". Vastaan on tullut mm. seuraavia tapauksia: sisällysluettelo on kokonaan kadonnut työstä, sisällysluettelon jonkin sivunumeron sijaan on tullut bookmarking error, sivunumerointi on kadonnut näkyvistä. Muokkauksia pyydettäessä onkin hyvä pyytää opiskelijaa silmäilemään koko pdf läpi tekemiensä muutosten jälkeen: ehtii huomata mahdolliset "yllätykset" ja korjata ne eikä tallenna toisella tapaa viallista pdf:ää Theseukseen.

Yllättävän monilla opiskelijoilla vaikuttaa olevan haasteita tehdä muokkauksia opinnäytetyöhönsä. Opiskelijoiden tietotekniset valmiudet ovat melko eri tasolla.

Julkaistun opinnäytetyön cc-lisenssin muokkaaminen jälkikäteen:

Opiskelija voi pyytää muokkaamaan alunperin valitsemaansa cc-lisenssiä avoimemmaksi, mutta EI siten, että lisää rajoituksia. (Tarmo Toikkasen webinaari 28.9.21 oppimateriaalien tekijänoikeuksista => oletus: soveltuu myös opinnäytetöihin(?))
Päivitys 5.5.22: tehdään tiukennusvaihdos, jos opiskelija sitä pyytää, mutta kerrotaan, ettei tämä ole suositeltavaa. Jos opinnäytetyötä on jo ladattu, on hyvä mainita opiskelijalle, että nuo lataukset on tehty laveamman cc-lisenssin voimassaollessa, joten lataajat todennäköisesti toimivat sen mukaisesti.
Eri lisenssien metatietoja: (https://libguides.lut.fi/tekijanoikeudet/cc-lisenssit voit tarkistaa mitä tarkoittavat). Pieni varaus siihen, onko CC-tekstit oikein (en ehtinyt etsiä näillä julkaistuja töitä ja tarkistaa)

• fi=Kaikki oikeudet pidätetään.|en=All rights reserved.|
  • CC BY 4.0
  • CC BY-SA 4.0
  • CC BY-NC 4.0
  • CC BY-ND 4.0
  • CC BY-NC-SA 4.0
  • CC BY-NC-ND 4.0

Käyttörajattuun kokoelmaan tallentamisongelma/haka-attribuutti > keskustelutilaisuudessa 15.9.2021 annettu ohje (linkki wordiin).

Käyttörajatussa kokoelmassa julkaistuun työhön EI kannata vaihtaa pdf-tiedostoa. Ilman teknisiä lisätoimenpiteitä uusi pdf on avattavissa mistä tahansa netissä. Tämä ohjeistus saattaa muuttua?

Kreodi 4/2021 Theseus-toimiston (Tiina Tolonen, Antti Nyqvist, Minna Marjamaa) artikkeli käyttörajatun kokoelman käyttöönotosta http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021100449311

Käyttörajatun kokoelman julkaisulisenssin teksti (kopioitu 20.9.21)

Sivu luotu 07/2021/hr
Päivitykset: 16.9.21/hr lisätty linkki käyttörajatun kokoelman tall.ongelma & pdf:n vaihto käyttörajatussa kokoelmassa ei kannata